Breaking News

Čudo za vaše zdravlje: 13 moćnih kombinacija namirnica

Jogurt i borovnice, zeleni čaj i biber, beli i crni luk… Pogledajte zašto bi uvek trebalo da jedete baš ove parove namirnica.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Želite zdraviju i lepšu kožu, jače kosti ili vitku liniju? Ove kombinacije namirnica će vam pomoći da postignete sve to.
Brokoli i paradajz – štiti od raka
Ova kombinacija namirnica je veoma efikasna u borbi protiv kancera. Nedavno istraživanje je pokazalo da istovremeno konzumiranje borkolija i paradajza efikasnije usporava rast kancera prostate, nego kada ovo povrće jedete odvojeno.
Zeleni čaj i limun – za zdravije srce
Zeleni čaj smanjuje rizik od srčanog udara zbog visokog sadržaja katehina. Međutim, naučnici kažu da naš organizam može da apsorbuje tek 20 odsto ovog korisnog sastojka. Dobra vest je da dodatkom limuna u zeleni čaj, mogućnost da katehini poprave naše zdravlje se povećava na neverovatnih 80 odsto.
Jaja i mango – zategnutija koža
Želite da poboljšate svoj izgled i zategnete kožu? Isprobajte ovu fenomenalnu kombinaciju. Jaja su prirodno bogata dvema amino kiselinama koje su veoma važne za stvaranje kolagena u koži. Mango je bogat vitaminom C i tajko podstiče stvaranje kolagena.
Ljute papričice i pasulj – jači imunitet
Gvožde koje se nalazi u pasulju će telo bolje apsorbovati ako jedete i ljutu papričicu koja obiluje vitaminom C. Rezultati jedne naučne studije su pokazali da su žene apsorbovale skoro tri puta više gvožđa kada su uz obrok uzimale 63 miligrama vitamina C. Ta količina vitamina C se nalazi u pola šolje iseckanih papričica.
Zeleni čaj i crni biber – uži struk
Zaboravite na drastične dijete – sve što je potrebno za vitko telo je da dodate malo bibera u zeleni čaj. Nedavno naučno istraživanje je pokazalo da ova kombinacija podstiče apsorpciju EGCG, glavnog antioksidansa u čaju koji utiče na taloženje masnih naslaga. Takođe, osobe koje uz obrok piju zeleni čaj unesu manje kalorija, odnosno jedu manje hrane, nego kada piju vodu. Naučnici veruju da je to zbog toga što sastojci zelenog čaja utiču na rad hormona koji regulišu apetit i osećaj sitosti.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Endivija i kelj – jače kosti
Kelj je pravi kralj kalcijuma. Ovo povrće sadrži čak tri puta više kalcijuma nego spanać. Naučnici tvrde da će organizma apsorbovati više kalcijuma iz kelja ako ga jedete u kombinaciji s endivijom. Zbog čega? Ovo povrće je bogat izvor inulina, ugljenog hidrata koji povećava apsorpciju kalcijuma u crevima.
Avokado i zelena salata – lepši ten
Vaše telo će apsorbovati više karotenoida, pigmenta koji štiti kožu, ako u salatu dodate i avokado. Karotenoidi smanjuju oštećenja na koži uzrokovana dejstvom sunčevih zraka.
Jogurt i mekinje – bolje varenje
Ova kombinacija s jogurtom popravlja imunitet prvenstveno zbog dobrih bakterija kojima obiluje jogurt. Važno je da izaberete jogurt na kome je označeno da sadrži aktivne kulture. Pomešajte šolju jogurta i 3/4 šolje mekinja i uživajte u zdravom obroku.
Kajsije i bademi – zdravi krvni sudovi
Ovaj moćni par pomaže u prevenciji oksidacije lošeg holesterola, procesa do kog dolazi pri susretu lošeg holesterola i slobodnih radikala. Oksidirani loš holesterol je štetan jer stvara naslage u arterijama. Fitohemikalije u bademima u kombinaciji s antioksidansima vitaminima E i C iz kajsija smanjuju oksidaciju lošeg holesterola.
Jogurt i borovnice – jače telo
Ovo je idealna kombinacija nakon fizičkog napora. Borovnice sadrže materije koje utiču pozitivno na moždane funkcije, dok je jogurt odličan izvor proteina koji popravljaju eventualna oštećenja koja nastaju u mišićima tokom vežbanja.
Ugljeni hidrati koji se nalaze u jogurtu i borovnicama mišiće snabdevaju glikogenom, koji se pretvara u energiju (nedostatak glikogena u organizmu izaziva umor).
Ekstra devičansko maslinovo ulje i paradajz – štiti od bolesti
Paradajz sadrži sva četiri najvažnija karotenoida ako i tri moćna antioksidansa koji štite od raka i srčanih oboljenja. Ove sastojke ćete lakše apsorbovati ako paradajz jedete u kombinaciji s maslinovim uljem koje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama.
Ovsena kaša i jagode – za zdravije srce
Ovsena kaša sadrži značajne fitohemikalije koje sprečavaju upale. Njihov lekoviti uticaj je pojačan ako se uzima i hrana bogata vitaminom C koji smanjuje negativan uticaj lošeg holesterola i pomaže u prevenciji naslaga u arterijama.
Crni i beli luk – zaštita celog organizma
Ovo aromatično povrće sadrži veliku količinu organosulfurnih jedinjenja, hemikalija koje pozitivno utiču na zdravlje srca, održavaju gipkost arterija i sprečavaju taloženje naslaga u njima. Neki od lekovitih sastojaka u crnom i belom luku tema su naučnih istraživanja zbog sposobnosti da eliminišu kancerogene supstance iz organizma.
Izvor:zdravlje

Нема коментара

ranktrackr.net