Breaking News

Kako boje za zidove utiču na izgled i doživljaj prostorije

Boja je jedan od glavnih faktora za atmosferu u dnevnoj sobi. Boje nam pomazu da kreiramo topao i ususkan dom u kojem cemo se zaista opustiti posle napornog dana van kuce.



Pored osecaja koje vam boje pruzaju u emotivnom smislu one takodje menjaju osecaj o prostoru. Boje imaju moc da transformisu prostoriju - ona moze izgledati vece, manje, duze ili intimnije.

Kako da dnevna soba izgleda vece

U koliko zelite da vam dnevna soba izgleda vece najbolje je da koristite svetle tonove. Ofarbajte zidove i plafone u istu njansu ili plafone za nijansu svetlije od zidova. Horizontalno naglasen detalji dace vasoj sobi dubinu. Detalji u boji su u ovom slucaju obavezni da soba ne bi izgledala dosadno.

Kako da dnevna soba izgleda nize

Vecina nas voli visoke plafone, ali ponekada, pogotovo uvece i ujutro, bas zbog visine plafona soba moze delovati hladno. Ovo mozete spreciti tako sto cete plafon ofarbati u tamniju boju. Tada soba deluje znatno nize. Ako imate lajsne na tim istm plafonima i njih treba ofarbati u istu boju kao i plafon. Hotizontalno nanesene razlicite nijanse takodje ce ''sniziti'' sobu. Pored boja, nisko spusteni lusteri i te kako ce uciniti da soba izgleda toplije i ususkanije.

Kako da niska soba izgleda vise

U koliko nemate luksuzni problem visokih plafona, samo treba da okrenete gore navedene savete. Ofarbajte plafon u svetlu nijansu, on ce izgledati vislje. Ugradjeno osvetljenje u plafon ucinice da se ovaj istakne i samim tim izgleda vislje.

Naglaseni zidovi

Ako neke zidove zelite da istaknete ili zelite da prostor privucete sebi, mozete se koristiti bojama za naglasavanje glavnih tj. izabranih zidova. Ovde je najbitnije da ste dovoljno smeli da eksperimentisete sa raznim nijansama i patronima. U koliko vam taj jedan naglaseni zid dosadi posle izvesnog vremena, uvek ga veoma lako mozete prefarbati u drugu boju, dok svi ostali zidovi ostaju isti. Pored farbanja ovih zidova mozete koristiti i razne druge materijale koji vas nece kostati nista.

Saveti za bele dnevne sobe

Bela boja se najvise koristi u enterijeru, pogotovo u dnevnim sobama. Neutralna boja koja ce svakoj prostoriji dati osecaj prostranstva. Bela boja takodje ide uz sve vrste i stilove namestaja. Beli zidovi mogu brzo dosaditi i izgledati sterilno, zato je veoma bitno da kreirate licnu atmosferu tako sto ce vam namestaj i asesoari u toj prostoriji biti upadljivi. Takodje mozete ofarbati jedan zid u zeljenu boju i tako ''razbiti'' belo. Ovim ce vas prostor izgledati potpuno drugacije. Bela boja se lako prlja i zato je veoma vazno da izaberete perivu boju za zidove, kao na primer Clean Extreem.

Zemljane nijanse u dnevnoj sobi

U koliko se odlucite da u dnevnoj sobi koristite boje kao sto su terakota, boja peska I tople sive nijanse dobijate osecaj mira u dnevnoj sobi. Anticki namestaj i namestaj u neutralnim bojama odlicno se slaze sa svim zemljanim nijansama.

Pastelne nijanse u dnevnoj sobi

Pastelne nijanse u dnevnoj sobi daju elegantnu i letnju atmosferu.Mozete ih koristiti u svim bojama, ali je bitno da su u najsvetlijoj nijansi. Pastelne boje ne privlace mnogo paznje na sebe vec se fokus stvara na namestaj i na celokupan enterijer. Savetuje se da u ovom slucaju, vas namestaj i asesoari budu u upadljivim tonovima.

Upadljive boje za dnevnu sobu

Upadljive jasne boje imaju veliki uticaj na nase raspolozenje, to je zbog toga sto nas te boje cesto asociraju na lepe stavri. Zuta nas asocira na sunce, plava na vodu a zelena cesto na zelene povrsine. U koliko se odlucite za ovakve nijanse znaci da ste dosta aktivna osoba. Upadljive i jake boje kombinujte sa belom da bi se napravio preko potrebni balans. Takodje je najbolje u takve boje farbati zidove koji su iza vas dok sedite, da ne bi ste stalno gledali u njih.

1 коментар:

  1. U našem stanu su svuda pastelne boje. To su nam sugerisali dizajneri iz studio ambienta. Ranije su boje bile jake i drečave. Stavarali su nervozu i osećaj ankcioznosti. Stalno su nam se dešavale neke loše stvari. Sada je daleko mirnija atmosfera, deca su spokojna i vesela. Naravno da je boja zidova važna, ko ne veruje puno greši

    ОдговориИзбриши

ranktrackr.net