Breaking News

APSOLUTNA KONTROLA: UN najavile projekat biometrijskog praćenja svih ljudi na planeti

Ovakve inicijative samo ukazuju na to da se današnje društvo, čije transakcije bivaju praćene i kontrolisane od strane organizacija sa neograničenom moći, ozbiljno kreće ka apsolutnoj tiraniji

Ujedinjene nacije su najavile plan za praćenje svih građana na planeti biometrijskim putem.

Biometrijska identifikacija znači da neka osoba može da se identifikuje procenom jedne ili više bioloških osobina.
UN žele da imaju podatke o osobinama lica, otiscima prstiju, zenicama, DNK i svim ostalim biološkim informacijama koje mogu pomoći u identifikaciji pojedinaca.
Te informacije bi se čuvale u centralnoj bazi podataka u Ženevi i koristile bi se za poboljšanje ljudskog života.
Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) planira da počne s primenom biometrijske tehnologije u cilju identifikacije i praćenja izbeglica i već je na tenderu odabrao firmu Accenture za sprovođenje tog projekta.
Veće banke se takođe odlučuju na ovaj podvig, a Citigroup je već testirao novu vrstu bankomata koji zahteva informacije sa pametnog telefona i skeniranje oka pre nego što isplati novac. Ovakve inicijative samo ukazuju na to da se današnje društvo, čije transakcije bivaju praćene i kontrolisane od strane organizacija sa neograničenom moći, ozbiljno kreće ka apsolutnoj tiraniji.
Možda će neki reći da je lakše identifikovati se biometrijskim putem nego pamtiti PIN broj, ali to definitivno nije tako. Čitava ideja uvođenja virtualne identifikacije je osmišljena kako bi banke mogle da kontrolišu koliko se novca skida sa računa.
Jedna novost dolazi i iz Kine, koja je najavila početak programa Sesame Credit. Ukratko, program je osmišljen da nagrađuje „dobre“ i „poslušne“ građane koji plaćaju svoje račune i obaveze na vreme sa npr. jeftinijim posetama hotelima ili nekim drugim povlasticama. Kineska vlada na taj način želi da stvori pitomo i poslušno društvo koje je fiskalno i moralno odgovornije. Loša strana je u tome što bi oni koji ne budu poslušni mogli da budu kažnjavani, pritiskajući ih da se ponašaju u skladu sa društvenim normama. Kina inače namerava da učini ovaj program obaveznim u 2020. godini.
Ujedinjene nacije se u medijima često oslikavaju kao dobroćudna organizacija i kao neki uzor za vođstvo. Ali da li je ova generalno priznata reputacija UN tačna? Štaviše, da li je bezbedno omogućiti jednoj organizaciji ili entitetu vlasti toliki autoritet i moć?
Webtribune.rs

2 коментара:

  1. Спонтано, желећи више реда и сигурности, мало по мало крећемо се ка неслободи до сада у историји незапамћеној.

    ОдговориИзбриши
  2. Као данас нас не контролишу ...
    Кроз лични број, телефон, картон, рачун у банци ...

    ОдговориИзбриши

ranktrackr.net