Breaking News

Najnoviji dokazi: CERN zaista otkrio Božiju česticu

Još uvek je ostalo nerazjašnjeno pitanje da li je to zaista standardni model Higsovog bozona ili neki od lakših tipova koji su predviđeni u pojedinim teorijama ove čestice

ŽENEVA - Naučnici iz CERN predstavili su nove rezultate opširnih analiza čestice pronađene prošle godine. Prema svemu sudeći, zaista se radi o Higsovom bozonu.
Iz CERN-a su danas saopštili da su rezultati novih analiza doneli još više dokaza da je čestica otkrivena prošle godine zaista Higsov bozon.

Analizirano je dva i po puta više podataka nego što ih je bilo dostupno prošle godine kada je veliko otkriće predstavljeno javnosti. Naučnici kažu kako otkrivena čestica sve više i više nalikuje Higsovom bozonu, čestici povezanoj sa mehanizmom koji svim materijama daje masu.

Ipak, još uvek je ostalo nerazjašnjeno pitanje da li je to zaista standardni model Higsovog bozona ili neki od lakših tipova koji su predviđeni u pojedinim teorijama ove čestice. Pronalazak odgovora na ovo pitanje mogao bi potrajati.
"Preliminarni rezultati su veličanstveni i meni je u potpunosti jasno da imamo posla s Higsovim bozonom. Sad samo treba otkriti kakvim", rekao je portparol CMS Džo Inkandela.
Da bi se konačno dokazalo o kakvom je tipu Higsovog bozona reč, moraju se odraditi još neke analize kako bi se videlo kako se pronađena čestica ponaša u interakciji sa drugim materijama.
(kurir)

Нема коментара

ranktrackr.net