Breaking News

Najefikasniji čuvar jetre: Jedna šolja dnevno je sasvim dovoljna!

Foto: Shutterstock

U malom istraživanju naučnika iz Grčke pokazalo se da svakodnevna konzumacija čaja od kamilice može pomoći u prevenciji bolesti jetre pa čak i sprečiti nastanak kancerogenih ćelija.

Učesnici su ispunjavali upitnik koji je sadržao pitanja o njihovom životnom stilu, uključujući i prehrambene navike. Rezultati analize su pokazali da osobe, koje svakodnevno piju čaj od kamilice, imaju za 3 puta manji rizik od nastanka raka jetre.

Velikom broju ljudi širom sveta se svake godine dijagnostikuje rak jetre, a istraživanja su pokazala da se usvajanjem zdravih životnih navika rizik od nastanka bolesti jetre može drastično smanjiti. U ovom istraživanju je učestvovalo 113 osoba koje ne pate od raka jetre i 286 sa benignim bolestima jetre.

Nakon upoređivanja rezultata upitnika, uzimanja u obzir godine, pol i indeks telesne mase, rezultati su i dalje ostali isti: svakodnevna konzumacija čaja od kamilice pomaže kod smanjenja rizika od nastanka raka jetre, ali i drugih bolesti jetre.
Osobe, koje piju čaj od kamilice 2 do 6 puta nedeljno, imaju za 70% manji rizik od nastanka abnormalnosti jetre. 30 godina redovnog ispijanja čaja od kamilice dodatno smanjuje rizik, na čak 80%.

Čajevi uopšteno, ne samo čaj od kamilice, mogu pospešiti celokupno zdravlje organizma jer sadrže jedinjenja koja imaju protivupalno i antioksidativno delovanje.

Autor: 

Нема коментара

ranktrackr.net