Breaking News

EVO ZBOG ČEGA SE VODI RAT, BLISKI ISTOK ĆE TEK GORETI: Rusi su došli u Siriju jer za to znaju



Čejni, Rotšild i Murdok planiraju da kopaju naftu u Siriji, čime će prekršiti međunarodni zakon. Otkriće velike količine nafte na spornoj Golanskoj visoravni daje novu geopolitičku dimenziju mešanju Rusije u sukobe u Siriji, rekao je Vilijam Engdal.

Američka naftna kompanija Genie Energy planira kopanje nafte u Golanskoj visoravni, sirijskoj oblasti pod izraelskom okupacijom, istovremeno potencijalno ugrožavajući zalihe vode.

Izraelska podružnica kompanije Genie Energy, Afek, objavila je krajem prošle godine da je pronašla znatne rezerve nafte ispod Golanske visoravni.




Dok se Sirija rasparčava u ratu sa islamskim fundamentalistima, Amerika koristi priliku da ukrade resurse iz južnog regiona Sirije. Njih ni najmanje nije briga što je to protivno sa međunarodnim zakonom.

Genie Energy je američka naftna i gasna kompanija čije veće investitore čine ratni profiteri Dik Čejni, Rupert Murdok, lord Džejkob Rotšild i Džejms Vulsi. Predsednik izraelske podružnice je Efraim Ajtam, izraelski vojni komandant koji je pozvao na proterivanje Arapa iz Izraela.

Ovi ratni zagovarači uskoro nameravaju da počnu sa kopanjem nafte i gasa na sirijskoj teritoriji Golanska visoravan, koja je pod okupacijom Izraela od 1967. godine. Ovakav potez direktno krši međunarodni zakon prema Aneksu na četvrtu Konvenciju u Ženevi.




Izraelske vlasti su odobrile Afek-u ekskluzivna prava za eksploraciju nafte i gasa u regionu Golanska visoravan koji se prostire na površini od skoro 400 kvadratnih kilometara.

Geofizički testovi iz 2015. godine su otkrili da u toj oblasti ima dovoljno nafte i prirodnog gasa da Izrael uopšte više ne mora da uvozi energiju.

Izrael već decenijama ima koristi od ilegalne okupacije ove sirijske oblasti, crpeći jednu trećinu ukupnih zaliha vode iz regiona i aktivirajući turističku destinaciju i skijalište na vrhu Hermon.

Uprkos konstantnom međunarodnom pritisku, čak i od strane SAD, okupacija se nastavlja, a sada čak prelazi i na novi nivo.




Rupert Murdok je svoje učešće u Genie Energy objasnio činjenicom da će razvoj nafte iz škriljaca doneti slobodu, mir i demokratiju svetu.

Naravno, on pod tim svetom verovatno ne podrazumeva očajni narod u Siriji. Zapravo, njegova mreža Fox News je među onim kanalima koji su najviše korišćeni kao sredstvo za izazivanje rata na Bliskom istoku.

Dok uprava kompanije planira da pokrade energetske resurse iz ilegalno okupirane oblasti u Siriji, Genie Energy sprovodi preventivne korake kako bi izbegao kritiku u budućnosti. Ova kompanija je prošlog Božića donirala kapute i igračke siromašnim porodicama u Njuarku u Nju Džersiju.




Kopanje u Golanskoj visoravni takođe izaziva zabrinutost zbog uticaja na zalihe vode. Pošto se rezerve nafte nalaze u obliku škriljaca, najverovatnije će se koristiti hidraulično lomljenje (freking) za ekstrakciju fosilnih goriva.

Nafta se nalazi veoma blizu zaliha pijaće vode, te postoji mogućnost da hemikalije koje se koriste za freking zagade vodu. Izraelski vrhovni sud je 2014. godine privremeno zabranio sprovođenje frekinga u toj oblasti, ali ta zabrana nije dugo trajala.

Ono što omogućava iskopavanje nafte na sirijskoj teritoriji jeste tvrdnja da Golanska visoravan danas pripada Izraelu. Istaknuti izraelski političar, Naftali Benet, čak je pozvao svet da prizna Golansku visoravan kao izraelsku teritoriju, što će omogućiti Jevrejima da se nasele u regionu.

Dik Čejni, Rupert Murdok i Džejkob Rotšild iza sebe imaju dugu istoriju izazivanja ratova na Bliskom istoku s ciljem krađe naftnih resursa. Izgleda da će Golanska visoravan biti još jedna u nizu teritorija koje će oni opljačkati.

(thefreethoughtproject.com)

Webtribune.rs

Нема коментара

ranktrackr.net