Breaking News

Amerikanci ubacuju Nemačku u kosovski dijalog kako bi pocepali Evropu


pixabay.comIdeja da se i Berlin, pored Vašingtona, uključi u pregovore Beograda i Prištine američka je spekulacija i svojevrstan američki pritisak na Evropu, ali i na Srbiju što samo komplikuje pregovarački proces.


Oslabiti Merkelovu, "zavaditi" Nemačku sa EU...
Pitanje kakav će biti epilog pregovora Beograda i Prištine može se slobodno reći da je palo u drugi plan, jer se stiče utisak da SAD taj dijalog žele da iskoristi kao sredstvo da se pozabave ne samo Balkanom, već i Evropom, piše Sputnjik.

Da Amerika namerava da se uključi u te pregovore, visokoj predstavnici EU za bezbednost Federiki Mogerini u lice je jasno rekao kosovski premijer Ramuš Haradinaj. A da EU nema nameru da tako nešto dopusti, čulo se kao odgovor iz Brisela. No, Amerikanci ne odustaju lako, pa su svojim kanalima predložili da se u pregovore, osim SAD, uključi i Nemačka i to preko sadašnjeg predsednika Bundestaga Volfganga Šojblea.

Doduše i taj predlog nije stigao od američke zvanične administracije, već od američkog profesora sa Univerziteta Kolumbija, ali jasno je odakle vetra duva. U Nemačkoj o tako nečemu nije bilo ni reči niti u zvaničnim, niti u nezvaničnim krugovima. Da li Vašington koristi dijalog Beograda i Prištine da "zavadi" i Nemačku sa EU i da oslabi Merkelovu?

Nenad Radičević, politički analitičar i dopisnik lista "Politika" iz Nemačke, za Sputnjik kaže da prvi put čuje za taj predlog da se Berlin uključi u dijalog između Beograda i Prištine. On podseća da u samoj EU ne postoje ideje da se bilo šta menja u dijalogu.

- U EU za sada ne vide razlog da se bilo ko uključuje u pregovore, a ni u Nemačkoj ne vide razlog za to. Nemačka i ovako dovoljno utiče na te pregovore posredno, kroz diplomatske kanale, da se sprovede ono što je dogovoreno sa Federikom Mogerini - objašnjava on.

"Pritisak i na Evropu i na Srbiju"
Upravo zbog toga, Radičević je siguran da se niko neće uključivati u te pregovore, koji su, kako kaže, još u fazi sređivanja sitnih detalja o praktičnom životu na Kosovu.

- U tom smislu mislim da je sve ovo jedna američka spekulacija, ali i svojevrstan pritisak na Evropu, ali i na Srbiju, i svakako komplikovanje pregovaračkog procesa, koji se jeste zakočio, ali se nije zaustavio - dodaje Radičević koji smatra da je Priština sa zahtevom da se SAD uključe u pregovore pokušala da napravi sebi bolju poziciju u tom procesu.

Ukoliko bi ipak Nemačka preko Šojblea u nekom momentu ispoljila afinitete da se direktno uključi u pregovore Beograda i Prištine, ruski politikolog Aleksandar Asafov to bi video kao želju Nemačke da ojača svoje političko prisustvo i da se iznova razmotri sadašnje, kako kaže, slepo praćenje američkih interesa. Mogerinijeva bi u tom slučaju bila bi samo provodnik "evropske politike" koju diktiraju SAD.

- Evropljani žele strategiju kojom bi mogli konkretno da utiču na realne političke procese. Oni smatraju da Vašington zapravo potencira sopstvenu ekonomsku, finansijsku, vojnu i trgovačku ekspanziju u regionu i da ne bi trebalo dozvoliti SAD da i dalje diktiraju svoju volju i demonstriraju silu - objašnjava Asafov.

Спутник

Нема коментара

ranktrackr.net