Breaking News

Arapska liga: Svet da prizna državu Palestinu

GettyImages

Kairo -- U Kairu održan vanredan sastanak Arapske lige, na kom su šefovi diplomatija članica kritikovali odluku predsednika SAD da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela

Predsedavajući Lige je pozvao zemlje sveta da priznaju državu Palestinu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.
Sastanak je trajao dva i po sata, a govorili je skoro 20 delegata.
Predsedavajući Arapske lige Ahmed Abul-Gejt je, na početku sastanka u petak uveče, pozvao zemlje sveta da priznaju državu Palestinu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, kao odgovor na odluku američkog predsednika Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela. 

Ta odluka, kako je naglasio, dovodi u pitanje ulogu Vašingtona kao mirovnog medijatora, ne samo na Bliskom istoku, već celom svetu, preneo je AP. 

"Ta odluka postaje legalizacija okupacije", kazao je Gejt, aludirajući na izraelsku okupaciju, a potom i aneksiju istočnog Jerusalima 1967. godine. 

I palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el Maliki je pozvao na priznavanje države Palestine i istočnog Jerusalima kao glavnog grada. 

Maliki je pozvao Ligu da naloži svojim izaslanicima u UN da podnesu nacrt rezolucije kojom se osuđuje Trampova odluka. 

"Ukoliko ništa ne učinimo povodom ove (Trampove odluke), dogodiće se još mnogo tragedija. Nema normalizacije (sa Izraelom) i nema kompromisa", poručio je irački ministar spoljnih poslova Ibrahim el Džafari. 

Ministar spoljnih poslova Libana Gibran Basil je ukazao da bi ova "nesreća trebalo da ih ujedini i trgne iz sna". 

"Neka se zna da nam istorija nikada neće oprostiti, a naša budućnost neće biti ponosna na ono što smo učinili", kazao je Basil. 

Sastanak Arapske lige održan je u vreme kada se nastavljaju protesti već treći dan zaredom na Zapadnoj obali pojasa Gaze. 

Pitanje statusa Jerusalima leži u suštini izraelsko-palestinskog sukoba, a Trampov potez je široko shvaćen kao udruživanje sa Izraelom. 

Čak i manja kriza po pitanju statusa Jerusalima i svetih mesta u drevnom Starom gradu u prošlosti je izazvala krvoprolića, podseća AP.
Tanjug

Нема коментара

ranktrackr.net