Breaking News

Cimet pomaže u sagorevanju masti!

Profimedia.rs


Američki naučnici su ustanovili da cimet sadrži esencijalno ulje koje podstiče metabolizam, istovremeno pokrećući sagorevanje masnih ćelija u organizmu.

Reč je o cinamaldehidu, organskoj materiji koja cimetu daje ukus i miris, a nalazi se pretežno u njegovoj kori.

Naučnici sa Univerziteta Mičigen ustanovili su da cinamaldehid aktivira termogenezu. Reč je o metaboličkom procesu stvaranja toplote u telu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude, a proces se temelji na oksidaciji hranljivih materija u ćelijskim mitohondrijima.Termogenezom se sagorevaju kalorije.

Pomenuti proces pomaže u podsticanju gubitka telesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet podstiče čitav niz metaboličkih procesa.

Glavnom autoru studije, Džunu Vu, profesoru na institutu "Life Sciences" od ranije su poznate prednosti cinamaldehida, ali saznanja je želeo da produbi daljnjim istraživanjima. Zajedno sa kolegama sproveo ih je najpre na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim ćelijama, takođe u laboratoriji.

Testirali su masne ćelije dobrovoljaca i ustanovili povećanu ekspresiju gena i enzima što doprinosi ubrzavanju metabolizma lipida, nakon što se obradi cinamaldehidima, i to čak do 180 odsto.

Vu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorevanja masnoća u organizmu, ali kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja sprovedena samo na ljudskim ćelijama u laboratoriju, piše net.hr.

Vu kaže da rezultati obećavaju i da bi mogli pridoneti suzbijanju epidemije gojaznosti u svetu.

"Cimet je deo ishrane hiljadama godina i njegova primena bi mogla da bude jednostavnija i prihvatljivija u suzbijanju gojaznosti kod pacijenata od nekih drugih metoda", smatra Vu.

Alo

Нема коментара

ranktrackr.net