Breaking News

Cvekla - moćno sredstvo protiv zatvora

Shutterstock

CVEKLA je namirnica, ali i lek, krepi i štiti od bolesti, a ima moć i da ugreje zimi, pa su to samo neki od razloga zašto je cvekla jedno od najomiljenijih vrsta povrća u Rusiji.

Bogata folnom kiselinom obavezna je na trpezi trudnica. Ona je prirodni antianemik, antipiretik, antibakterik, antioksidans, antikarcinom, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant. Obiluje antikancerogenim materijalima i karotenoidima i sve se češće koristi kod onkoloških problema kao pomoćno lekovito sredstvo. Često se koristi kod lečenja tumora genitalija i debelog creva. Preporučuje se kao prevencija tumora kod osoba sa genetskim predispozicijama.
Mnogi ga koriste u lečenju od leukemije, malarije, ali i od običnog gripa. Koristi se i za regulisanje krvnog pritiska. Odlična je za umirivanje živaca, pa je u danima punim stresa sok od cvekle nekada bolji od lekova za smirenje. Starije osobe, sklone sklerozi, poboljšaće pamćenje unošenjem cvekle u organizam. Povećava broj krvnih zranaca, pa se preporučuje i malokrvnim ženama, deci i svima koji su imali operaciju. Odlično deluje na rad želuca, creva i žuči, a najefikasniji je lek za zatvor. Za cveklu kažu da može da ublaži i posledice izlaganja radijaciji. Koren cvekle se vadi iz zemlje u jesen i čuva u umereno toploj prostoriji do proleća, pa i do leta.
ANTIKANCEROGENI SOK
CVEKLA ima izražen citostatički efekat i u prošlosti je korišćena kod problema sa leukemijom, jer aminokiselina betain ima funkciju jakog antikancerogena.
Antikancerogeni efekat se dobija svakodnevnim uzimanjem, bar jedne čaše soka od cvekle. Sok ne sme da bude kupovni, jer je pasterizovan, već svež iz sokovnika.
RECEPTI:
Sok od sveže cvekle se pravi od sitno narendane cvekle, koju treba preliti sokom od limuna i medom. Kada odstoji treba da se iscedi sok i pije. Kod težih obolenja se preporučuje pola litre soka dnevno.
Čorba za čišćenje krvi se pravi od skuvane cvekle i peršunovog lista. Tokom kuvanja se dodaju mladi crni i beli luk, šargarepa i manji celerov koren. Skuvana cvekla se izvadi i narenda i sve prelije sokom od limuna i kašikom ulja.
Salata za želudac se pravi od krupno narendane cvekle i pola korena celera. Treba je začiniti sa malo soli, jabukovim sirćetom, kašičicom ulja i mlevenim kimom. Još je lekovitije ako se pomeša sa kiselom pavlakom i pospe peršunovim listom.
Ruski boršč je tanjir zdravlja, jer se kašikom zahvata: cvekla (prepuna gvožđa), krompir (vitamin C, kalijum, vitamin B6), šargarepa (karoten) i kupus (vitamin K, vitamin C i vlakna). Pravi se samo od povrća, ali ko ne posti, može da doda pileće meso.
NAMIRNICE:
1 iseckan luk
2-3 oprane cvekle
2-3 krompira iseckana na kockice
2 narendane šargarepe
1 glavica narendanog kupusa
2 lista lovora
4 kašike limunovog soka
4 kašike ulja
1 kašikica bibera i mirođije
15 šolja vode ili bujona
Može i 400 grama kuvanog pasulja i pileće meso
PRIPREMA:
UKOLIKO se skuva pileće meso, u tu vodu se dodaju cvekla, a kasnije i krompir. Ako postite, kuvajte cveklu u vodi, izvadite je i iseckajte, a u vodu dodajte iseckani krompir. Kada se skuva i krompir dodaje se kupus, a zatim i cvekla iseckana na tračice. Može da se doda skuvan pasulj, ali i ne mora.
U tiganju se proprže šargarepa i luk, pa kada omekšaju dodaju se začini (ko želi može i kečap) i sve ubacuje u čorbu. Boršč može da se služi sa pavlakom.
Novosti

Нема коментара

ranktrackr.net