Breaking News

Erika - lepa i otporna

Shutterstock

Nije tako poznata kao hrizantema ili ciklama, ali zimzelena lepotica, erika, sve je popularnija kod nas. Ne bez razloga - nije skupa, prilično je otporna, a lepo izgleda.

Većina vrsta od 860 koliko ih ukupno ima, potiče sa juga Afrike, ali neke se nalaze i u oblasti oko Sredozemnog mora. Cvetovi su obično sitniji, bele, roze i ljubičaste boje, a listovi igličasti (na latinskom njeno ime znači metla).
Raspitajte se koju vrstu kupujete jer neke cvetaju zimi, druge na proleće, jedne mogu da opstanu u bašti, gde se često nalaze pored četinara, a drugima odgovaraju isključivo kućni uslovi, pa se sade kao sobne biljke. Erika voli hladnu, ali osvetljenu prostoriju, idealna temperatura je od 5 do 15 stepeni, zato je najbolje da je držite u zastakljenim lođama.
Za nju je idealno kiselo zemljište, a bitno je i da bude propusno, da ne zadržava vodu. Voli vodu, ali zimi ne preterujte - zalivajte je povremeno i to isključivo kišnicom ili destilovanom vodom jer ne podnosi krečnjak. Posle cvetanja, obavezno uklonite grančice i cvetove koji su se osušili.
Novosti

Нема коментара

ranktrackr.net