Breaking News

Izgradnja kuće za jedan dan

Foto Huntstock


IZGRADNjA montažnih objekata u našoj zemlji je nedovoljno zastupljen način gradnje, a svi oni koji se odluče da zidaju krov nad glavom, ne uviđaju prednosti materijala sa kojima se za kratko vreme i za pristojan budžet može obezbediti stambeni ili poslovni prostor. Gradnja montažnih kuća tehnologijom strukturno izolacionih panela, poznatijih kao SIP, na našim prostorima u građevinarstvu pojavila se pre nekoliko godina, a ceo objekat se pomoću njih može završiti za jedan dan.
SIP paneli su vrsta gotovih građevinskih ploča za montažnu gradnju. Ploče se sastoje od izolacionog materijala u sendviču između dve snažne obloge, a u gradnji se međusobno povezuju drvenim gredama ili čeličnim konstrukcijama. Kuće se brzo grade jer se zidovi seku po zadatim merama još u fabrici, dok ih na licu mesta majstori sklapaju. Pošto su ploče sečene po već određenim merama, a po želji kupaca, kada počne postavljanje nije potrebna dorada.
Cena zavisi od veličine i debljine, ali i od proizvođača, ali su razlike uglavnom minimalne. Za ploče za pod i krov neophodno je izdvojiti oko 42 evra po kvadratu. Noseći zidovi su oko 36 evra, unutrašnji 30, dok je za plafone potrebno izdvojiti oko 15 evra za metar kvadratni.
Kod ovakvog načina gradnje nema betonskih i zemljanih radova, sporih poslova i unajmljivanja velikog broja majstora. Paneli su različite debljine, i razlikuju se oni koji se koriste za pregradne zidove od onih koji se postavljaju sa spoljnih strana. Debljina SIP panela od 15 centimetara može da zameni zid zidan od cigle koji je debeo 150 centimetara.
Međutim, ovaj vid gradnje objekata još nema širu primenu na našim prostorima. Građani su nepoverljivi.
- Sa aspekta struke ne postoji nikakva zamerka što se tiče ovih materijala, ali ljudi i dalje imaju predrasude - objašnjava Ana Mrkobrada, arhitekta. - Kada predočim sve prednosti i predložim da se izgradnja vikendice ili nekih privremenih objekta gradi SIP panelima, radije se opredeljuju za klasično zidanje blokovima i ciglom.
Prema rečima Mrkobrade, prednost SIP panela je i protivpožarnost objekta koji je nekih 70 minuta na 700 stepeni.
Foto Brizmaker
Kuća napravljena od SIP panela može lako da se dogradi i proširi. Ekološki štede energiju, kuća se lako zagreje i održava temperaturu, a ploče sprečavaju prodor vlage unutar objekta. Proizvođači se bave i unapređenjem završnih slojeva fasade, pa objekti izvedeni SIP panelima spolja dobijaju izgled kamena ili opeke. 
Foto Tanjug

PRVA PROIZVODNjA U SAD
STRUKTURNO izolacioni paneli su osmišljeni u SAD tridesetih godina 20. veka. Značajno su unapređeni i uspešno primenjeni u prvoj deceniji novog milenujuma u ekstremnim klimatskim i raznovrsnim geografskim uslovima na kanadskom tržištu.

Нема коментара

ranktrackr.net