Breaking News

Jaki i uspešni ljudi najviše vole ovu boju

Foto: Thinkstock


Frenk Sinatra smatrao je narandžastu najsrećnijom bojom, a ruski umetnik Vasil Kandinski govorio je da narandžasta predstavlja približavanje crvene boje čovečanstvu pomoću žute. 

Psiholozi smatraju da je vole i biraju jake, osećajne i uspešne osobe. 

U istočnjačkim religijama narandžasta boja smatra se svetom. Hindu i budistički monasi nose narandžaste odore, a u hinduizmu ova boja predstavlja još vatru i čistoću, što je usko povezano, s obzirom na to da smatraju da se sve nečistoće spaljuju u vatri. 

Prema rečima Džulijena Jejtsa, profesora engleskog jezika sa Univerziteta u Delaveru, narandžasta boja dobila je ime po voću pomorandži, sa kojom je blisko povezana. 

Letris Ajzeman, izvršna direktorka Instituta "Pantone Color" kaže da se narandžasta smatra najtoplijom od svih boja, deluje svečano, veselo, izaziva osećaj zdravlja i životne radosti. Dodaje da su kroz istoriju pomorandža i njeni cvetovi oduvek smatrani simbolima ljubavi i vernosti. 

"To uverenje potiče iz drevnih vremena, jer je narandžasta smatrana bojom koja odražava ljubav, zemaljsku i nebesku. Grčke muze su nosile narandžasto, kao i Bah (lat. Baccus), grčki bog plodnosti, zemlje i veselja", kaže Ajzeman. 

Narandžasta je i boja vatre, podseća na rastopljenu lavu u vulkanima, kao i na sporo sagorevanje drveta. A otkrivanje vatre je bio prelomni trenutak za čovečanstvo. 

Ajzeman naglašava da narandžasta boja nije bila dostupna masama sve dok nije došlo do razvoja tehnologije u 20. veku, s obzirom na to da ova boja može da bude hemijski proizvedena. Zbog toga je bila veoma poželjna. Kada je postala dostupnija, njena cena je bila pristupačnija, a u poslednje vreme je brojne kompanije koriste kao zaštitnu boju. 

Ajzeman navodi da svaka boja određeno vreme bude popularna, nakon čega je zameni neka nova, ali s narandžastom to jednostavno nije slučaj.

KLIX.BA

Нема коментара

ranktrackr.net