Breaking News

Kako da napravite domaći sapun od masti: Naše bake su ga stalno koristile!

Foto: Shutterstock


Verovatno se sećate kako su nekada naše bake kuvale domaći sapun i izlivale ga u kalupe da bi ga koristile u domaćinstvu, a najviše za pranje i otkuvavanje veša. I dan danas stara, tradicionalna receptura za domaći sapun čuva se i koristi u mnogim domaćinstvima, naročito na selu, gde domaćice tvrde da ne može da ga zameni nijedan industrijski proizvod, makar imao i najskuplju reklamu. I ne zaboravite – domaći sapun ne isušuje i ne peruta kožu kao većina sapuna!

Otkrivamo vam osnovni recept za pravljenje starog, dobrog domaćeg sapuna, ali i načine kako mu možete ulepšati i miris i izgled.

Domaći sapun se pravi od dve komponente – masti i baze, i nastaje reakcijom ova dva jedinjenja. Stoga vam je potrebno:

50 mililitara vode,
100 grama svinjske masti i
1 supena kašika kaustične (žive) sode (kristal natrijum – hidroksida).

Način pripreme:

Svinjsku mast stavite da se otopi u većem loncu. U posebnoj manjoj posudi razmutite natrijum – hidroksid u 50 mililitara vode, a onda sipajte u otopljenu mast. Pri rukovanju natrijum – hidroksidom budite oprezni i pobrinite se da deca ne budu u blizini, kako ga ne bi prosula.


Potrebno je da pola sata mešate, sve dok se ne dobije gusta masa. Znaćete da je kuvan kada umočite nož u sapun i kada se masa oko noža odmah stvrdne.
Nekada se kuvani sapun izlivao u rupičasti sanduk koji je bio obložen mokrom krpom tako da je voda iz sapuna mogla da se ocedi kroz rupice. Kada se ohladi, sapun se odvoji od krpe i reže velikim nožem na komade željene veličine.

Ovakav domaći sapun možete oplemeniti raznim sastojcima kao što su maslinovo i kokosovo ulje, lavanda, ruzmarin, mekinje, jogurt, med, ali i zrna kafe, ovas i raž ako želite i efekat pilinga. Za najlepši miris poslužiće vam narendana korica pomorandže i limuna, šargarepa, bundeva, vanilin i kakao prah. Eterična ulja se ukapavaju u smesu sapuna u trenutku dok je ona još vruća, odnosno dok je još na pari, a ostale sastojke možete staviti u kalupe pre izlivanja sapuna.

Što se tiče šara i ukrašavanja, rastopljenu smesu sapuna razlijte u kalup, kanite nekoliko kapi boje i masu drvenim štapićem ili čačkalicom promešajte par puta. Za višebojne sapune kalup punite u tri ili više slojeva različitih boja. Ne zaboravite da svaki sloj prvo mora dobro da se ohladi pa tek onda da se na njega razlije sledeći sloj u drugoj nijansi.

Za kalupe možete koristiti oblike po želji, od modli za kolače, dečije plastične igračke za pesak, kalupe za mafine, do limenih kutija od bombona i plastičnih kutija za sapune.

opanak.net

Нема коментара

ranktrackr.net