Breaking News

Najbolji su domaći čajevi


Thinkstock

ORGANIZMU najviše prijaju čajevi podneblja u kojem živimo uprkos uvreženom mišljenju da su delotvorniji oni sa dalekih meridijana. Naše reprezentativne biljke sa specifičnim delovanjem su kamilica, nana, šipurak, majčina dušica i lipa, ističu fitoterapeuti.

* Kamilica izuzetno blagotvorno deluje na upalu grla, desni, kože i sluzokože. Lekovitom je čine flavonoidi i etarsko ulje. Čaj može da se grgolja kod upala grla i desni, ispira upaljena koža i sluzokoža, pije topao ako postoji upala gornjih disajnih puteva.
* Nana utiče na bolje varenje, smanjuje nadutost i pojačava lučenje žuči iz žučne kese. Izuzetno je zahvalna kada nas muči želudac. U biljnom svetu nana je jedinstvena jer sadrži mentol u etarskom ulju koji ima široku i raznovrsnu primenu. U sadejstvu sa drugim važnim sastojcima čaj od nane deluje opuštajuće i umirujuće na ceo organizam.
* Šipurak krepi organizam u svim stanjima smanjene otpornosti, kod infekcije ili umora organizma. Čaj je najbolji od nedozrelih osušenih plodova. Zbog obilja vitamina C, pije se preventivno kod gripa i prehlade.
* Majčina dušica je delotvorna kod upala gornjih disajnih puteva sa nadražajem na kašalj. U sebi sadrže etarsko ulje sa karakterističnim sastojcima uz koje se lakše izbacuje stvorena sluz i opuštaju glatki mišići bronhija.
* Lipa je najzahvalnija kod povišene temperature i lomnosti organizma, koji su karakteristični za nazeb, prehladu i grip. Tada najviše prija topao čaj, jer njeni sastojci prave zaštitni film na sluznici gornjih disajnih puteva i podstiču organizam na stvaranje znoja, čime se eliminiše temperatura. Čaj od lipe predstavlja i dobar diuretik, podstiče bolje varenje, a tradicionalno se pije kao prijatan napitak.

Novosti

Нема коментара

ranktrackr.net