Breaking News

Naučnici otkrili zabranjene Isusove spiseKopija jeretičkog biblijskog teksta, za koji se tvrdi da opisuje razgovor između Isusa i njegovog brata Jakova, otkrivena je u svom najstarijem poznatom obliku.

Zabranjeni spis, nazvan “Prvo otkrivenje po Jakovu”, nije postao deo 27-otomnog Novog zaveta, nastalog 367. godine, već je bio deo gnostičkih knjiga otkrivenih u Egiptu 1945. godine. Sve knjige su bile napisane na koptskom jeziku, iako je njihov originalni rukopis najverovatnije bio na grčkom.
“Nikada nismo sumnjali da su delovi ‘Prvog otkrivenja po Jakovu’ na grčkom preživeli do danas”, ističe profesor Džefri Smit, sa Univerziteta Teksasa iz Ostina, koji je sa svojim kolegom Brentom Landauom spis pronašao u biblioteci “Nag Hamadi” na Univerzitetu u Oksfordu.

Tekst na grčkom, najverovatnije napisan u 5. ili 6. veku, “je značajan zbog toga što ukazuje na to da su hrišćani, u to vreme, čitali i pročavali nekanonske spise mnogo pre nego što su ih crkveni oci proglasili jeretičkim”, rekao je Smit u izjavi za Njuzvik.

Tekst sadrži Isusova učenja kojima je podučavao brata Jakova, kao što su saznanja o raju, ali i o budućim događajim, među kojima je i Jakovljava smrt.
Profesor Landau objašnjava da je tekst podeljen na slogove, što je redak slučaj kod starih spisa. To naučnike navodi na zaključak da je spis korišćen za podučvanje čitanja i pisanja.
(B92)

Нема коментара

ranktrackr.net