Breaking News

OTVORENA PRETNJA PENTAGONA RUSIJI: Ne trudite se, ostajemo u Siriji koliko god je potrebno …


Portparol Pentagona je rekao da će američke snage ostati u Siriji na neodređeno vreme, što znači da nema vremenskog ograničenja koje će odrediti da li će se i kada SAD povući.

Erik Pahon je u utorak rekao: “Mi ćemo zadržati našu posvećenost na terenu sve dok nam je potrebno, da podržimo naše partnere i sprečimo povratak terorističkih grupa“.




Pahon je rekao da će posvećenost njihovih vojnika u Siriji biti “zasnovana na uslovima“, što znači da neće biti određen vremenski rok da li će se i kada SAD povući.

Međutim, nema pravnog opravdanja za prisustvo SAD-a u okrugu koji je pretrpeo šestogodišnji smrtonosni sukob i delimičnu okupaciju od strane ISIS-a.

Sirijski predsednik Asad je više puta osudio američke snage zbog toga što su raspoređene u njihovoj zemlji, nazivajući ih “okupatorima“ bez poziva.




Pentagon je prošle nedelje priznao da imaju 1.720 vojnika u Siriji, tri puta više nego što su ranije priznavali.

SAD su zadržali svoje vojno prisustvo u Siriji pod izgovorom borbe protiv Islamske države (IS, ranije ISIS/ISIL). Vašington je takođe naoružavao i finansirao razne posredničke grupe pod zastavama Slobodne sirijske armije (FSA) i Sirijskih demokratskih snaga (SDF) kojima dominiraju Kurdi.

SAD su navele Autorizaciju za upotrebu vojne sile iz 2001. godine, protiv Al Kaide i drugih terorista kao pravno opravdanje za njihovo prisustvo u Siriji. Međutim, sirijska vlada je odbacila ovu tvrdnju i insistira na tome da američke snage deluju ilegalno na njihovoj teritoriji.

“Mi ćemo kucati na sva diplomatska vrata, jer je američko vojno prisustvo u Siriji ilegalno“, izjavio je ministar spoljnih poslova Sirije, Valid Mualem. “Kada diplomatija postane nemoćna, onda ćemo ispitati druge opcije.“

Za razliku od SAD, intervencija Rusije je bila na poziv sirijske vlade. Moskva je rasporedila svoje snage u septembru 2015. godine, dok su terorističke grupe pretile da će srušiti vladu.

SAD su optužile Rusiju da je malo toga učinila da porazi IS, rekavši: “Oni su sproveli samo deo operacija protiv ISIS-a“.

“Ova izjava nije ništa novo, tipični sarkazam, od njih se ništa drugo i ne može očekivati“, rekao je ruski senator Franc Klintevič, zamenik šefa Odbora za odbranu i bezbednost.

“Čak i uz potpuni otpor američkih specijalnih službi, oni koji znaju koliko su ruske i sirijske vojne snage učinile, koliko je života izgubljeno, oni jednostavno ne mogu da kažu da Rusija nije ništa učinila.“

Webtribune.rs

Нема коментара

ranktrackr.net