Breaking News

Prirodni antibiotici


Shutterstock

Kod Rusa su najvažnije tri biljke koje deluju kao “penicilin”, od kojih je kod nas rasprostranjen samo timijan.
Baguljnik blatni, timijan, islandski lišaj - supenu kašiku istih delova trava staviti u keramičku posudu i preliti čašom ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji ceo sat. Uzimati po četvrtinu čaše četiri puta dnevno.
Napomena: baguljnik blatni (lat. Ledum palustre) je biljka koja raste u močvarnim područjima, u srednjoj i severnoj klimatskoj zoni. U Srbiji ga nema, ali se preparati mogu povremeno pronaći u apotekama i prodavnicama koje prodaju ruske preparate.
Timijan je čest kod nas i kultivisana je biljka. Ima ga u svim snabdevenijim biljnim apotekama. Islandski lišaj (Certaria islandica) raste i kod nas na višim nadmorskim visinama u smrčevim šumama, ali ga je gotovo nemoguće naći na tržištu. Ubraja se u biljke polarnog kruga i najviše ga ima na Islandu, u Škotskoj, Norveškoj...
BAGULjNIK BLATNI - poznat i pod nazivom močvarno zimzeleno šiblje (Ledum palustre). Treba voditi računa jer je to otrovna biljka, pa predoziranjem može da nastupi trovanje.
Recept: preliti supenu kašiku trave sa dve čaše hladne ključale vode. Neka odstoji osam sati u zatvorenom sudu. Procediti. Uzimati po pola čaše četiri puta dnevno.
TIMIJAN (Thymus vulgaris) - ima sijaset korisnih jedinjenja i najdelotvorniji je kao sedativ, sredstvo za smirivanje bolova, antispazmatik, protiv upala, kao antibakterijsko i sredstvo protiv nesanice.
Recept: preliti jednu supenu kašiku suve trave jednom čašom ključale vode. Treba da odstoji jedan sat, a zatim procediti. Uzimati po jednu supenu kašiku od četiri do pet puta dnevno.
ISLANDSKI LIŠAJ - ima izraženo antibakterijsko dejstvo i stimuliše rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem. U narodnoj medicini odavno se koristi za oporavak organizma posle teških bolesti. Jedno je od najdelotvornijih rastinja za lečenje crevnog trakta i uspostavljanje mikroflore. Upotrebljava se i za lečenje oboljenja štitaste žlezde, jer sadrži jod.
Recept: supenu kašiku usitnjenog suvog lišaja preliti sa 200 ml ključale vode ili mleka, ostaviti da vri na tihoj vatri još pet minuta. Zatim, neka odstoji 30 minuta. Uzimati trećinu čaše tri puta dnevno.
Novosti

Нема коментара

ranktrackr.net