Breaking News

Sirija potpuno oslobođena od terorista Islamske države

Ilustracija/Foto Tanjug/AP


Ruski generalštab proglasio je oslobođenje Sirije od terorista Islamske države, naglasivši da je teritorije pod kontrolom terorista oslobodila sirijska vojska.

- Terorističke jedinice Islamske države koje su bile u Siriji su uništene i teritorija je oslobođena - rekao je načelnik generalštaba Rusije Vajeril Gerasimov i dodao da shodno tome ni jedan deo Sirije više nije pod konrolom Islamske države.

Nakon što je obavešten o uspešnoj vojnoj operaciji na obalama reke Eufrat, od strane ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da dogovor koji su nedavno u Sočiju postigli Rusija, Iran, Turska i Sirija, mora da postane fokus.

Između ostalog, Putin je pomenuo izradu novog ustava i eventualne parlamentarne i predsedničke izbore.

Naravno, možda će biti protivljenja, ali veliki vojni posao je završen na tom području i na vreme. Okončan sa pobedom, ponavljam sa pobedom i porazom terorista – rekao je lider Rusije.

Međutim, Putin je upozorio da će mirovni proces biti dugotrajan i ogroman posao. Dodao je da krvoproliće u Siriji mora potpuno da se zaustavi da bi se to desilo.

Obezbeđenje nedavnih postignuća i jačanje osetljivih zona deekalacije bi, prema rečima Putina, trebalo da budu prvi koraci ka tom cilju.

Rusija je počela da sa pružanjem pomoći Siriji nakon zvaničnog zahteva Damaska koji je bip 2015. godine kako bi se sprečili teroristi da zavladaju celokupnom teritorijom.
Ruska pomoć omogućila je sirijskoj vojsci da oslobodi velike površine zemlje koje su prethodno okupirali džihadisti.
Prekid blokade Deir ez-Zora, uporišta Islamske države u istočnoj Siriji predstavljalo je prekretnicu u kampanji protiv terorista, što je kasnije dovelo do njihovog poraza.
(rt.com)

Нема коментара

ranktrackr.net