Breaking News

U Jerusalimu se očekuje "dan besa"

Tanjug


Jerusalim -- Strasti oko proglašenja Jerusalima za glavni gard Izraela se ne stišavaju. Palestinci širom Zapadne obale i istočnog Jerusalima planiraju danas nove proteste.


Kao odgovor Izrael je razmestio na stotine dodatnih policajaca u Jerusalimu na Brdu hrama u Starom gradu, mestu svetom i za Jevreje i za muslimane koji oni zovu Haram la Šarif (Uzvišeno utočište).

Palestinski lideri su ranije ove nedelje proglasili tri dana gneva. Lider hamasa pozvao je intifadu - arapski ustanak protv Jevreja, a u sukobima sa izraelskim snagama bezbednosti tokom jučerašnjeg dana širom Zpadne obale ranjeno je na desetine Palestinaca. Poziv glavnog vodje islamskog ekstremističkog Hamasa Ismaila Hanijea podržao je lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah koji je sinoć takodje rekao da je vreme za novi ustanak.

Kako su sukobi eskalirali i širili se po gradovima u kojima je većinsko palestinsko stanovništvo Izraelska vojska naredila vazdušne raketne napade, ali i napale raketama s kopna unutar pojasa Gaze.

Palestinske frakcije, uključujući Fatah i Hamas, pozvale su da se organizuju marševi oko kontrolnih punktova i poznatih poprišta sukoba sa izraelskim snagama bezbednosti.

Od Palestinske uprave u kojoj dominara sekularni umereniji Fatah se ne očekuje da spreči demonstracije ali se veruje da će nastojati da spreči haos i povećanje napetosti koja bi mogla prerasti u oružani sukob.


I u pojasu Gaze se planiraju demonstracije i da demonstrati pokušaju da priđu bezbednosnoj ogradi na granice što bi moglo da dovede do sukoba, navode izraelski mediji

U sredu je američki predsednik Tramp saopštio da priznaje Jerusalim kao prestonicu Izraela i najavio da će se ambasada iz Tel Aviva preseliti u taj grad, ali se očekuje da se to ostvari tek za nekoliko godina.

Palestinci nameravaju da u istočnom delu Jerusalima proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države. Izrael je taj deoJerusalima osvojio ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

U Starom gradu u tom delu Jerusalima na Brdu hrama su nekada stajali drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Al Aksa, treća po značaju u islamu i Kupola na steni. To je često poprište sukoba Palestinaca i izraelskih snaga bezbednosti.
Beta

Нема коментара

ranktrackr.net