Breaking News

Uzbuna u svetu, stužu upozorenja zbog Jerusalima

Getty images


Širom sveta stižu upozorenja da će odluka koju donese američki predsednik Donald Tramp oko Jerusalima imati dalekosežne posledice.

"Brinemo zbog moguće eskalacije napetosti", rekao je portparol kineskog Ministarsta spoljnih poslova, dodavši da "sve zainteresovane strane moraju imati na umu regionalni mir i stabilnost, biti oprezne u svojim akcijma i saopštenjima, izbegavati podrivanje osnove za rešenje palestinskog pitanja i uzdržati se od izazivanja novog sukoba u regionu".
Specijalni izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov ocenio je danas da je o budućem statusu Jerusalima trebalo pregovarati. "Budućnost Jeruslima je nešto o čemu se mora pregovarati s Izraelom i sa Palestincima u direktnim pregovorima", rekao je Mladenov u Jerusalimu prenela je agencija Frans pres. 

On je podsetio da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš više puta ponvio da svi moraju biti veoma oprezni u odnosu na to pitanje. 

Kremlj je zabrinut zbog mogućeg pogoršanja situacije u slučaju da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov i dodao da je prerano komentarisati odluku koja još nije doneta. "Situacija je kompleksna", rekao je Peskov, navodeći da su o tom problemu razgovarali, tokom telefonskog razgovora, ruski predsednik Vladimir Putin i palestinski lider Mahmud Abas, prenosi Tass. 

"Oni su izrazili zabrinutost u vezi te situacije i njenog mogućeg pogoršanja", rekao je Peskov. Tokom tog razgovora Putin je ponovio stav Rusije da podržava nastavak direktnih pregovora Izraela i Palestine o svim spornim pitanjima, uključujući i status Jerusalima. 

Sirija je poput drugih arapskih zemalja Trampov plan o priznanju Jerusalima označila kao opasan saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Damasku. "Sirija najoštrije osuđuje nameru američkog predsednika da prizna Jerusalim kao glavni grad izraelske okupacije", prenela je zvanična novinska ageccija SANA. 

Iranski zvaničnici bili su oštri u osudi Trampove namere, koju su osudili, skoro pa i ne birajući reči, prenele su agencije. 

Veoma oštar bio je i portparol turske vlade koji je upozorio da će najavljena odluka SAD gurnuti taj region i svet u "oganj kome neće biti kraja". 

“Proglašenje Jerusalima za prestonicu je nepoštovanje istorije i istine u regionu. To je velika, okrutna nepravda, kratkovidost i ludost, i gura region i svet u oganj kome se neće videti kraj", napisao je na Tviteru potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag, prenosi Rojters. 

Mogućnost da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela komentarisao je juče i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je upozorio da će, u tom slučaju, Turska biti primorana da prekine sve diplomatske odnose sa Izraelom. 

papa Franja razgovarao je o tome sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, saopštio je danas Vatikan. Sastanak je organzovan ranije, ali se sasvim slučajno desilo da je pao na dan saopštenja SAD koje se očekuje u rano popodne u Vašingtonu. 

Vatikan se već dugo zalaže za međunarodno garantovani status Jerusalima koji će sačuvati sveti karakter grada za Jevreje, muslimane i hrišćane. 

Šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson je danas izrazio zabrinutost što će, kako se očekuje, Tramp priznati Jerusalim kao prestonicu Izraela. "Hajde da sačekamo i vidimo šta predsednik tačno kaže, ali mi na izveštaje koje smo čuli gledamo sa zabrinutošću", rekao je Džonson. 

On je novinarima u sedištu NATO u Briselu takodje kazao da Velika Britanija smatra da bi "Jerusalim očito trebalo da bude deo konačnog sporazuma između Izraela i Palestinaca do koga bi se došlo pregovorima". Džonson je dodao da Velika Britania ne planira da premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva. 

Nemačka je ranije izrazila zabrinutost da bi na Bliskom istoku moglo da dođe do izbijanja nasilnih sukoba. 

S druge strane, taj potez će pozdraviti saveznik SAD, Izrael i proizraelski evangelisti koji čine ključni deo Trampovog biračkog tela. 

Ministarska pravde Izraela Ajelet Šaked je medjutim pozdravila očekivano saopštenje Trampa i ohrabrila ga da "preseli ambasadu de fakto u taj grad" i da ne bude zaplašen arapskim pretnjama nasiljem. 

"Ako arapski lideri preduzmu korake da spreče neredi, neće biti nikakvih nereda", ocenila je ona u izjavi za AP.
Agencije

Нема коментара

ranktrackr.net