Breaking News

Zašto su gotovo sve lutke za devojčice našminkane?

Sve je počelo sa Barbikom, danas jednom od najpoznatijih i najprodavanijih lutki za devojčice širom sveta. Rut Hendler, žena suosnivača kompanije Mattel, je posmatrala svoju ćerku Barbaru kako se igra sa papirnim lutkama, dajući im osobine i uloge odraslih. Pošto su tada na tržištu uglavnom postojale lutke bebe, Rut je svom suprugu predložila ideju za novu igračku. Kako Eliot Hendler nije bio oduševljen idejom, ona se nije realizovala odmah. Ipak, nakon jednog putovanja po Evropi, Rut je u Nemačkoj pronašla lutku Bild Lili, koja je najviše odgovarala njenoj zamisli. Po povratku u Ameriku, zajedno sa inženjerom kompanije Mattel je kreirala novu lutku za devojčice. Simbolično, dala joj je ime Barbie, po svojoj ćerci Barbari. Barbika se prvi put pojavila na Međunarodnom sajmu igračaka, 1959. godine. I tad je sve počelo.
modna evolucija jedne lutke
modna evolucija jedne lutke

Prva Barbika je bila našminkana prema svim modnim standardima vremena u kom je nastala.

Takođe je i pratila modu pa su krpice koje je nosila uglavnom odgovarale trendu ranih 60.-ih. Barbika je pratila modu i moda je pratila nju. A sa pojavom modne lutke, pojavile su se i modne dizajnerke. Devojčice širom sveta su doslovno odlepile na novu igračku. Ipak, niko nije (ili možda jeste) mogao ni da pretpostavi koliko štete jedna našminkana lutka može da napravi. Naime, sve ostale lutke koje su se proizvodile godinama kasnije su, takođe, bile nezamislive bez makeup-a. A to nam je danas donelo našminkane maloletnice u učionicama. Da li ste se ikada zapitali kako bi sve lutke izgledale kada bi im se skinula šminka? Pogledajte.

Lutke, pre…

lutke
Barbika, pre skidanja sminke

…i nakon skidanja šminke.

lutke
da li je ovo ikad bila Barbie?

Da li biste je ikada prepoznali bez makeup-a?

lutke
cuvena plava Barbika

Da li lutke za devojčice treba da predstavljaju dete ili ženu?

lutke
treba li lutka da bude dete ili zena?

Ovo je prototip koji nudimo devojčicama

Bratz na okupu
Bratz na okupu

A trebalo bi da izgleda ovako


lutke bez sminke
lutke bez sminke

Biti žena je divno. A biti devojčica, koja će jednog dana izrasti u ženu, je neminovno. Da li će nam se ta neminovnost dopasti u svom punom sjaju, zavisi isključivo od đubriva kojim hranimo tu biljku, dok još uvek raste.
Pasarela

Нема коментара

ranktrackr.net