Breaking News

Znate li kako da razlikujete suvu od dehidrirane kože?

pixabay.com


Pojmovi kao što su suva, masna i mešovita koža lica sigurno su vam poznati i verojatno već znate koji tip kože imate.

Međutim, potrebno je imati na umu to da svaki od gore spomenutih tipova može biti dubinski dehidriran, što je važno imati na umu tokom jeseni i zime. Upravo zato nije neobično da vlasnice masne kože dolaskom hladnijeg vremena iskuse dubinsku dehidriranost koju će olako pripisati promeni tipa kože koja dolazi sa starošću ili nekim drugim faktorima.

Iako na prvu razlika između suve i dehidrirane kože ne zvuči kao nešto čemu bi se trebala pridavati tolika pažnja, činjenica jeste da pravim izborom nege možete iskoristiti puni potencijal svoje kože i izbeći loše dane koji će doneti akne i ostale nepravilnosti, ali i odgoditi pojavu sitnih linija i bora.

Što je suva koža i kako je negovati?
Za razliku od dehidrirane kože, suvoj koži nedostaju prirodna ulja. To nije trenutno stanje, nego tip kože. Ono što će suvu kožu odati jest tekstura - perutanje na površini, nešto grublji izgled kože, više sitnih bora, nedostatak elastičnosti. Suvu kožu ne možete “popraviti” ili pretvoriti u drugi tip, ali zasigurno možete poboljšati njen izgled tako što ćete za početak u rutinu uključiti bogato ulje da nadomestite nedostatak prirodnih.

Isto tako, izbegavajte gelove ili penasta sredstva za čišćenje kože koji mogu agresivno delovati na kožu i odlučite se za one na bazi ulja koji će koži dati dodatnu dozu hidratacije prilikom čišćenja. Čak možete koristiti i suplemente koji se uzimaju oralno poput onih koji sadrže omega-3 masne kiseline.


Što je to dehidrirana koža i kako je negovati?
Dehidriranost je stanje kože koju može iskusiti bilo koji tip kože - i onaj masni! Za razliku od suve kože kojoj nedostaju prirodna ulja, dehidriranoj koži nedostaje voda koja je zaslužna za to da koža izgleda zdravo. Dehidrirana koža izgleda sivo, umorno i za razliku od pravih bora, ima sitne linije te je karakterizira neugodna zategnutost. Do dehidracije može doći zbog promene vremena, temperature, stresa, nedostatka sna, ali i zbog agresivnih preprarata za njegu kože koji mogu narušiti prirodnu barijeru zaslužnu za odražavanje hidratacije.

Ako uočite da vam je koža trenutno dehidrirana, odbacite na neko vreme pilinge koji mogu pogoršati problem. Potražite serume koji sadrže hijaluronsku kiselinu i kolagen te vodene maglice koje će osvežiti lice i dati mu dodatan "boost" hidratacije. Naravno, nikako ne smete zaboraviti na dovoljnu količinu vode koju ćete konzumirati tokom dana.

Нема коментара

ranktrackr.net