Breaking News

Danas je Bogojavljenje, pliva se za krst širom Srbije

Thinkstock

Beograd -- Pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvećih praznika Bogojavljenje, a širom Srbije će su organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Centralna manifestacija plivanja za Časni krst u Beogradu biće na Zemunskom keju, a organizatori su opština Zemun, Hram Svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda. To će biti 21. plivanje za Časni krst u Zemunu. Plivaće se i na Adi Ciganliji, kao i na Dorćolu.

Predviđeno je da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 i više od 50 godina.

Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9 časova Liturgijom u Hramu sveta oca Nikolaja, Njegoševa 45, nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne počinje Bogojavljenska trka.

Plivanje za krst biće odganizovano i u drugim gradovima u Srbiji. Pliva se u Ćupriji, Valjevu, Jagodini, Čačku, a po prvi put je organizovano i na Pešteru.

U "srpskom Sibiru" će zaplivati 14 takmičara, od kojih je jedna devojka.

Tanjug

Нема коментара

ranktrackr.net