Breaking News

Ekspert za plemenite metale: Evo zašto Rusija i Kina gomilaju rezerve zlata …

Zlatne rezerve koje su nagomilale Kina i Rusija mogle bi da se posmatraju kao deo strategije da se u međunarodnoj trgovini napusti praksa denominovanja u američkim dolarima, kaže ekspert za plemenite metale Ronan Manli iz singapurske kompanije “BullionStar”.

Manli je rekao, u intervjuu za Rašu tudej, da je kod ove dve zemlje prisutno gomilanje zlatnih rezervi, kako bi se možda u budućnosti vratile valutama koje pokriće imaju u zlatu i napustile globalnu dominaciju američkog dolara, koji više nije podržan zlatom.
“Kina i Rusija u poslednjih 10-15 godina agresivno akumuliraju svoje rezervate zlata”, navodi on, dodajući da je pre samo deset godina svaka od te dve zemlje imala oko 400 tona zlata ili manje od toga.
Sada ove dve zemlje, kako ističe, zajedno drže 3.670 tona zlata.
“Interesantno je da i Rusija i Kina objavljuju i promovišu svoje zlatne rezerve i javno se odnose prema zlatu kao strateškoj monetarnoj aktivi. Oni od toga ne prave tajnu. S druge strane, SAD rade suprotno i stalno umanjuju stratešku ulogu zlata”, napominje Manli.
Prema njegovom mišljenju, za Rusiju i Kinu zlato je jedina strateška monetarna aktiva koja bi mogla da obezbedi nezavisnost od američkog dolara.
Manli je, takođe, rekao da je moguće da dve zemlje drže mnogo više zlata nego što objavljuju kroz zvanične izveštaje, zahvaljujući mnogim kanalima preko kojih mogu da kupuju taj plemeniti metal.
“Ako bi Kina i Rusija zajedno pokazale da imaju više zlata na udruženoj osnovi nego SAD, to bi, čak i simbolično, bio udarac američkom dolaru i poziciji SAD-a u globalnoj ekonomiji”, zaključio je stručnjak za plemenite metale iz Singapura, Ronan Manli.
(Tanjug)

Нема коментара

ranktrackr.net