Breaking News

OVA ZEMLJA JE POČELA REVOLUCIJU U EVROPI: Od prošle nedelje bez sudskog progona za bilo koju drogu

U pokušaju da pomognu zavisnicima, umesto da korisnike zatvaraju u kaveze, norveški parlament je prole nedelje glasao za dekriminalizaciju svih droga – citirajući Portugal i njihov opšti uspeh u smanjenju zavisnosti i stope zatvaranja, šaljući na lečenje one kojima je to potrebno, i drastično smanjujući kriminal i druge probleme vezane za ilegalnost supstanci za ličnu upotrebu – i tako postajući prva skandinavska nacija koja je to učinila.
Četiri glavne političke partije su vodile kampanju u korist revolucionarne promene u politici, a većina glasova u Stortingu, norveškom parlamentu, dovela je do ostvarenja njihovih napora da, kako je to objasnio Nikolas Vilkinson, zdrastveni portparol stranke Socijalističa levica (SV),  se “prekine kažnjavanje ljudi koji se muče, već da im se umesto toga pruži pomoć i lečenje.“




“Važno je naglasiti da mi ne legalizujemo kanabis i druge droge, već ih dekriminalizujemo,“ rekao je zamenik predsednika Zdravstvenog komiteta Storting, Sveinung Stensland, za nacionalnu publikacij VG.

“Za ovu promenu će biti potrebno neko vreme, ali to znači promenu vizije: oni koji imaju problem sa zloupotrebom supstanci treba da budu tretirani kao bolesni, a ne kao kriminalci sa klasičnim sankcijama kao što su novčane kazne i zatvor.“



Ovo je imitacija onoga što su portugalski zvaničnici pokrenuli 1. jula 2001. godine, sa svojom revolucionarnom – i u to vreme zaista nečuvenom – odlukom da pruže saosećanje i efikasnu negu zavisnicima koji žele da se leče, dok su potpuno propalom planetarnom ratu protiv droge, predvođenom SAD-om, rekli ne.




Sa nenasilnim narko prestupnicima kojima su zatvori pretrpani, dekriminalizacijom se oslobađa prostor za nasilne kriminalce i druge kojima se tradicionalno daju dugotrajne zatvorske kazne, a istovremeno se čiste pretrpani stolovi u sudovima i oslobađaju se resursi koji su potrebni u drugim oblastima za sprovođenje zakona.

Portugal je iskusio najgoru opoidnu krizu i najveći procenat smrtnih slučajeva povezanih sa drogom u Evropskoj uniji pre masovne dekriminalizacije, istakao je Independet – koji navodi da se ova nacija trenutno nalazi na predzadnjem mestu po pitanju smrtnih slučajeva povezanih sa drogom.

Portugal, Holandija, Urugvaj i razne lokacije i kulture širom sveta – a sada i Norveška – izabrali su zdrav razum i efikasno lečenje zavisnika kao pacijenata sa medicinkim potrebama, umesto potpuno beskorisnih kazni i zatvora.

Webtribune.rs

Нема коментара

ranktrackr.net