Breaking News

Peršun ispira bakterije iz organizma

Shutterstock


PERŠUN je nadaleko čuven kao biljka koja doprinosi ubrzanom izbacivanju tečnosti iz organizma, pa je posebno preporučljiva kod osoba koje imaju obolele bubrege i probleme sa mokraćnim putevima. Koren ove biljke deluje kao diuretik i koristi se za lečenje raznih oblika vodene bolesti, kakve su prekomerno nakupljanje tečnosti u organizmu. Iako se u tradicionalnoj medicine preporučuje i kod artritisa i gihta, pokazalo se da peršun efikasno ispira bakterije iz urinarnog trakta, u slučaju infekcije mokraćnih organa, kao i nakon operacije prostate, radi bržeg oporavka.
Osim tečnosti, podstiče i izlučivanje soli iz organizma što pozitivno deluje na smanjenje krvnog pritiska i ujedno pomaže kod gojaznosti. Listovi peršuna su izvrstan izvor vitamina C, pa je dobro jesti ih i u svežem obliku.

Čaj od korena
Koren peršuna koji teži oko 15 grama isecka se na sitne kockice i ubaci u 200 mililitara ključale vode i dodatno prokuva još pet minuta. Posuda se potom poklopi i ostavi da se prohladi oko 15 minuta, nakon čega se iscedi i konzumira mlak bez dodatnih zaslađivača. Da bi mogao da ispolji sve svoje lekovite moći potrebno je piti dve do tri šolje ovog napitka u toku dana.

Ruski travar
ranktrackr.net