Breaking News

Dolar će se SURVATI a cene zlata porasti: Sledeća finansijska kriza biće gora od prošle, a ona je SVE BLIŽA


Deceniju posle globalne finansijske krize, svet se suočava s još većom, mnogo gorom, upozoravaju ekonomisti.

Da će taj sledeći udar biti veći od onog u 2008. godine, upozorava na desetegodišnjicu krize Nurijel Rubini, koji je predvideo veliku ekonomsku krizu, a s njim su saglasne mnoge kolege, između ostalih i Piter Šif.
- Velike banke su pred većim rizikom nego ikada ranije. Danas su više izložene udaru od recesije, sistemski rizici po ekonomiju su, dakle, uopšteno veći nego što je to bilo 2008.godine - rekao je Šif. 
On je dodao da je nekim od tih banaka trebalo dozvoliti da propadnu pre deset godina. 
- Socijalni mir koje su neke vlade zagovarale zapravo je greška i spasene su banke koje je trebalo pustiti da propadnu. Nažalost, iz te poslednje krize nisu naučene lekcije. Ponovili smo i proširili sve greške koje su izazvale poslednju krizu, i tako ''obezbedili'' da sledeća kriza bude mnogo gora - rekao je Šif. 
Prema njegovim rečima, svi problemi koji su prouzrokovali finansijsku krizu iz 2008. godine su danas još veći. 
- Još lošija monetarna i fiskalna politika od prošle krize garantuje da će sledeća biti mnogo gora. Kriza će biti slična jedino po tome što će krivci biti i vlade i što će ođednom biti svi iznenađeni, ali biće drugačija po tome što će biti mnogo gora - rekao je Šif. 
On dodaje i da će novu krizu za razliku od prethodne, koja je izbila zbog hipotekarnog duga, dolara i zlata, ovu novu karakterisati pre svega dužničko ropstvo u SAD. 
- Nacionalni dug biće polazna tačka, epicentar krize, a dolar će se survati, cene zlata porasti, potrošačke cene će rasti... - upozorava ekonomista.
Tanjug

Нема коментара

ranktrackr.net