Breaking News

„Neobičan slučaj“: Četiri pacijentkinje primile su organe od donora, ali su njih tri nešto kasnije umrle od raka

Piksibej


U onome što su medicinari nazvali “neobičnim slučajem”, četiri pacijentkinje primile su organe od donora koji navodno nije imao kancer, ali su njih tri umrle upravo od raka.

Tri od četiri pacijentkinje koje su primile organe od 53-godišnje žrtve moždanog udara sve su zadobile rak dojke. Donor je umro 2007, ali osim moždanog udara u njegovom medicinskom kartonu nisu bili navedeni drugi zdravstveni problem, a rezultati više testova na kancer bili su negativni.

Ali, nakon 16 meseci, žena kojoj su transplantovali njegova pluća razvila je rak dojke koji je putem DNK povezan sa donorom. Lekari su upozorili druge pacijentkinje das u u riziku i testirali ih na kancer. Rezultati su ponovo bili negativni, da bi 2011. pacijentkinja koja je primila jetru dobila rak dojke i umrla tri godine kasnije.

Treća pacijentkinja, koja je primila bubreg, razvila je 2013. rak dojke i umrla svega dva meseca kasnije. Četvrtoj ženi, kojoj je takođe transplantiran bubreg 2011, uklonjen je bubreg i prolazi kroz hemioterapiju.

– Dobijanje raka putem organa donora je veoma, veoma neobičan događaj – izjavio je neimenovani lekar, dodajući da je verovatnoća za to između 1:10.000 i 5:10.000, a razlog za to je što se svi donori rigorozno ispituju.

Smatra se da je donor imao grupe kanceroznih ćelija koje su bile previše male da se uoče na snimanjima i ispitivanjima.

(Blic.rs, Newser)

Нема коментара

ranktrackr.net