Breaking News

NIJE ZNALA DA JE TRUDNA? Došla u Urgentni zbog bolova u stomaku, nekoliko sati kasnije rodila dete

Foto: Depositphotos

DOKTORE Urgentnog centra prošli petak iznenadio je nesvakidašnji događaj - kada je devetnaestogodišnja devojka zatražila hitnu medicinsku pomoć zbog nepodnošljivih bolova u stomaku, niko od prisutnih nije pomislio da će se u narednim satima prostorije Hitne službe UC pretvoriti u porodilište.


- Devojka je u pratnji porodice došla u petak po podne u Urgentni centar. Žalila se na jake bolove u stomaku. Međutim, kada su doktori počeli da je pregledaju, shvatili su da se mlada devojka porađa - kaže izvor "Blica" upućen u slučaj.

Kako je porođaj već počeo i nije bilo vremena da devojku prevezu u najbližu ginekološku kliniku, doktori Urgentnog centra odmah su počeli sa pripremama za porođaj.

Osim devojke koja je tvrdila da nije znala da je u drugom stanju, to izgleda nije znala ni njena porodica, koja je u šoku posmatrala dešavanje.

- Ljudi nisu znali šta ih je snašlo, nisu mogli da poveruju da se ovaj gotovo filmski scenario dešava upravo njima – rekao je sagovornik beogradskog lista.

Nakon porođaja, majka i beba su odmah prebačene na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo KCS. Kako objašnjava izvor upućen u slučaj, mlada mama je u dobrom stanju otpuštena iz GAK "Višegradska", dok se beba i dalje nalazi pod budnim okom lekara te klinike.

NIJE PRVI OVAKAV SLUČAJ

Ovo nije prvi slučaj da porodilja neposredno pred porođaj sazna da je trudna. U decembru prošle godine Čačanka M. H. (39) na Urgentno odeljenje Opšte bolnice došla je zbog jakih bolova zbog kojih je potražila lekarsku pomoć. U pratnji supruga došla je u bolnicu verujući, kako je tada rekla, da se radi o nekom zdravstvenom problemu sa stomakom.

- Kada sam počela da je pregledam, videla sam da žena počinje da se porađa. Nismo imali vremena da je šaljemo u porodilište, već sam uz pomoć troje kolega za urgentnog odeljenja obavila porođaj - ispričala je tada specijalista urgentne medicine dr Biljana Kočović, koja je primila pacijentkinju.

SKORO JE NEMOGUĆE DA ŽENA NE ZNA DA JE TRUDNA

Ginekolog dr Mima Fazlagić objašnjava za "Blic" da je praktično nemoguće da žena ne zna da je trudna.

Moguće je da sebi ne prizna simptome. I menstruacija je moguća u prva tri meseca i tada su u pitanju oskudni ciklusi. Ali nakon toga, materica raste, postaje tvrda, grudi otiču, bolne su na dodir, a beba se pokreće. To majka mora da oseti. Uvek iza takvih priča postoji neki psihički razlog, sve je stvar psihičkog doživljaja i procesuiranja simptoma - kaže doktorka Fazlagić.

Trudnički stomak ne mora da bude izražen, ali kod svake žene materica do 20. nedelje naraste do pupka i može da se opipa.

(blic.rs)

Нема коментара

ranktrackr.net