Breaking News

SVET JE U ŠOKU, A MNOGI SU ZABRINUTI ZA SVOJE ZDRAVLJE: Da li kafa može da uzrokuje rak? (VIDEO)

(Foto: pixabay)

Karcinom je kompleksno oboljenje i uglavnom nije moguće utvrditi šta je glavni uzrok pojave malignih ćelija, ali pojavila se sumnja da ispijanjem kafe rizikujemo da obolimo od raka.

Neka istraživanja su dokazala da kafa smanjuje rizik od karcinoma, dok su ranije studije ukazivale da ljudi koji piju kafu i puše cigarete imaju veći rizik od ove bolesti. Međutim, dokazano je da pečena kafa sadrži jedinjenje akrilamid koje se smatra za kancerogenu supstancu, a neka istraživanja dokazuju da ova materija uzrokuje karcinom kod životinja. Kafa ne sadrži akrilamid sve dok ne prođe proces pečenja, pa se zato preporučuje da konzumirate kafe koje su manje ili srednje pečene, dok su one koje se peku na visokim temperaturama rizične po zdravlje.

Kancerogeni akrilamid nalazi se još i u cigaretama, zastupljen je u industrijama za proizvodnju papira, plastike i boja i u hrani koja se priprema na visokim temperaturama (pomfrit, tost hleb, čips). Stručnjaci apeluju da je preterivanje u konzumiranju kafe rizično po zdravlje, a bezbedna doza je 400 mg kofeina, odnosno do 4 šoljice kuvane kafe dnevno.


Lepa i srećna

Нема коментара

ranktrackr.net