Breaking News

Starinske poslastice: Zbog njih deca rastu kao iz vode!

foto: Profimedia

Zažmurite i setite se detinjstva. Videćete da je prva slika koja će vam proći kroz glavu vaša mama ili baka kako u kuhinji sprema vaš omiljeni slatkiš. To je ono što nikad nećete zaboraviti - slatki ukus detinjstva.



Priuštite i svojoj deci taj isti čarobni doživljaj i spremite im starinske poslastice koje se često odlikuju jednostavnim namirnicama umočenim u čistu ljubav.



Slatke makarone



Ništa nismo voleli više nego kada kuća zamiriše na slatke makarone, propržene na šećeru i prezlama!



Sastojci: 250 g makarona, 6 kašika šećera (više ili manje, po ukusu), oko 100 g prezli.



Priprema: Makarone skuvati i ostaviti da stoje poklopljene u vodi dok pripremate slatki "fil". Na laganoj vatri propržiti prezle, tako da dobiju lepu zlatnu boju, a zatim dodati i šećer. Promešati, odvojiti dve kašike smese sa strane, odliti vodu iz makarona, pa ih dodati u prezle i šećer.



Pržiti još minut-dva, pa skloniti sa vatre. Po želji, možete dodati i malo cimeta, oraha... Sipati u posude ili tanjire za služenje, a odozgo posuti smesom od prezli i šećera koju ste odvojili.

Šnenokle



Izuzetno hranljive a tako ukusne - šnenokle su desert koji se obožava.



Sastojci: 4 jaja (žumanca i belanca odvojte); 100g šećera; oko 2 l mleka; 1,5 kašika brašna (ili gustina); 1 kašičica ekstrata vanile; 2 kesice vanilin šećera.



Priprema: Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grejte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.



Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.



Krem za šnenokle:



Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte. Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite. Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle.



Kolač držite u frižideru. Možete ga služiti tako što ćete odozgo narendati čokoladu ili preliti karamelom.

Koh



Izuzetno brz kolač koji se topi u ustima. Mogu da ga jedu i sasvim mala deca a domaći sastojci poput mleka ijaja daće im preko potrebnu snagu.



Sastojci: 6 jaja; 6 supenih kašika šećera; 12 supenih kašika griza; 1,5 l mleka;
7 kašika šećera; 3 vanilin šećera



Priprema: Odvojte belanca od žumanaca. Umutite sneg od belanaca, dodajte šest kašika šećera, žumanca i dvanaest kašika griza (mešajte varjačom). Sve stavite u dublji pleh i pecite na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta.U litar do litar i po mleka stavite (po ukusu) dve do sedam kašika šećera i tri vanilin šećera. To zagrejte da se šećer rastopi. Kada koh lepo porumeni, izvadite iz rerne i polako prelijte zaslađenim mlekom koje ste ranije pripremili.

Mleko i hleb



Ima li išta lepše nego kada sa hladnog vazduha uđete u zagrejanu kuću a na stolu vas sačeka činijica toplog mleka sa udrobljenim hlebom i šećerom.

To su one male stvari što svako detinjstvo čine srećnim.



Priprema: Zagrejte 250 ml mleka pa mu dodajte supenu kašiku šećera i jednu šnitu hleba isečenu na kockice.



Ovaj stari desert vašem detetu može da posluži kao zamena za večeru. Ukoliko želite zdraviju verziju ovog obroka u mleko dodajte integralni hleb umesto belog.

Maslac i med



Ukoliko vaše dete ima problem sa disajnim putevima i jakim kašljem izuzetno je bitno da što češće jede maslac i med (po mogućnosti domaći). Korisno će biti ako mu za doručak servirate kiflu sa maslacem i medom i skuvate biljni čaj.



Ova kombinacija će se izuzetno dopasti vašem detetu a uz to će mu i koristiti.



Ukoliko ne možete da dođete do domaćeg meda, džem od šljiva je adekvatna i zahvalna zamena.

Still

Нема коментара

ranktrackr.net