Breaking News

GOOGLOV ROBOT VEŠTAČKE INTELIGENCIJE POSTAO VANZEMALJAC

pixabay.com

Prva verzija AI (veštačka inteligencija), AlphaGo, postao je poznat 2016. godine pobedivši svetskog šampiona Go Lee Sedola na turniru.

Nova verzija AlphaGoZero nadmašila je staru verziju. Brzina kojom veštačka inteligencija napreduje može izgledati zastrašujuća za neke.

Googleov projekat “DeepMind” otkrio je još jedan veliki napredak u veštačkoj inteligenciji, jer je jedna od njihovih mašina “savladala” kinesku igru Go bez pomoći ljudi.

Ono što mi zovemo budućnost, taj uzbudljivi i ponekad jezivi pogled na svet koji nam naučnofantastični filmovi prikazuju, može početi sa ovakvim stvarima.

Sofisticirani program veštačke inteligencije AlphaGoZero, razvijen od strane Google-ove kompanije “DeepMind”, uspeo je da nauči da savlada klasičnu Go strategiju, koju mnogi smatraju sofisticiranijim od šaha.

I to je učinjeno od nule, neverovatnom brzinom i bez ljudske intervencije.

Istraživanje o veštačkoj inteligenciji ubrzano je napredovalo u širokom spektru oblasti, ali njegov veliki izazov je razviti algoritme koji uče izazovne koncepte iz praznog lista i sa nadljudskim kompetencijama.

A to je, prema časopisu Nature, ono što je novi program postigao. Prva verzija AI, AlphaGo, postala je poznata 2016. godine pobedivši svetskog šampiona Go Lee Sedola na turniru.

Ali da bi se to postiglo, AI je treniran nekoliko meseci kroz učenje pod nadzorom zasnovanim na milionima stručnih ljudskih pokreta.

Program je zahtevao 48 TPU (specijalizovani čipovi koji rade slično kao i neuronske mreže), ali AlphaGo Zero je mnogo pametniji.


On uči jedino igrajući protiv sebe, od slučajnih poteza, bez ikakvog ljudskog govora kako da to uradi.

Postao je sopstveni majstor i poboljšava se sa svakim ponavljanjem automatske igre. IT koristi samo četiri TPU-a da “razmisli” o svakom kretanju, za samo 0,4 sekunde.

Nakon samo tri dana treninga, koji su obuhvatili skoro 5 miliona igara (više od 30 miliona igara koje su trajale nekoliko meseci za prvu verziju), novi softver je već bio spreman da nadmaši ljudske igrače i pobedi sve prethodne verzije AlphaGo.

Čak je otkrio neke od istih principa igre koje je ljudima trebalo hiljade godina da konceptualizuju, a istovremeno razvijaju nove strategije.

Go je samo igra, ali ne bilo koja igra. Veoma je popularan u zemljama kao što su Kina, Južna Koreja ili Japan, a cilj je osvojiti što više teritorije postavljanjem belih i crnih kamena na ploču.



Pravila su jednostavna, ali postoji više mogućnosti.



Edvard Lasker, šahovski majstor otišao je do te mere da je rekao da “ako inteligentni oblici života postoje negde u svemiru, oni će gotovo sigurno igrati Go pogrešno od našeg robota”.

www.svettajni.com

1 коментар:

  1. Vestacka intelgencija jako brzo napreduje. Skoro sam citala nesto o neuronskim mrezama i odusevila se totalno kako je osmisljeno kompjutersko ucenje

    ОдговориИзбриши

ranktrackr.net