Breaking News

ISTRAŽIVAČI OTKRILI STOTINE MISTERIOZNIH KAMENIH STRUKTURA KORISTEĆI GOOGLE EARTH

Pexels

Oko 400 misterioznih kamenih struktura, stare više hiljada godina, otkrivene su u Saudijskoj Arabiji zahvaljujući satelitskim snimcima Google Earth.

Za sada arheolozi nisu svesni tačne svrhe struktura koje se nalaze u Saudijskoj Arabiji uz pomoć satelitskih snimaka.

Veruje se da kamene konstrukcije mogu biti stare oko 7.000 godina. Prema izveštajima iz Live Science, grupe kamenih zidova – koje su arheolozi nazvali “kapije”, jer izgledaju kao nadzemne kapije odozgo – otkrivene su u regionu poznatom kao Harrat Khaibar.

Neke od ovih „kapija“ nalaze se pored vulkanske kupole koja je u jednom trenutku izbacivala lavu.

Vrata su “izgrađena od kamena, zidovi su grubo napravljeni i niski”, napisao je David Kennedi, profesor na Univerzitetu Zapadne Australije.

“Izgleda da su kapije najstarije strukture koje je čovek napravio u pejzažu”, primećuje Kennedi, dodajući da se “ne može razabrati jasno objašnjenje njihove svrhe.”

Najmanji od tih struktura – kapija – prostire se na površini od oko 13 metara, dok se najduža proteže do zapanjujućih 518 metara dužine.

Kao što je primetio Live Science, mnogi imaju više kamenih zidova koji, u nekim slučajevima, formiraju pravougaoni dizajn, a neke kapije su kategorisane pod tip I, jer imaju samo jedan kameni zid sa gomilom kamena na svakom kraju.


“Kapije se nalaze gotovo isključivo u negostoljubivim lavinskim poljima sa oskudnom vodom ili vegetacijom, terenu koji je najneprijatniji za našu vrstu”, napisao je Kenedi.

Većina objekata je otkrivena putem satelitskog osmatranja, a još nisu sprovedena nikakva arheološka terenska istraživanja.

Da bi se odredila tačna priroda i poreklo zagonetnih vrata, arheološki terenski rad je obavezan.

Osamdesetih godina prošlog veka, pre nego što su vrata otkrivena, vulkanolozi Vic Camp i John Roobol su mapirali područje Harrat Khaibar koji je uključivao kupolu lave ukrašenu kapijama i drugim kamenim strukturama.


Pošto ove kupole više nisu aktivne, terenski rad ne bi trebao biti težak za izvođenje. Jedna od kamenih konstrukcija je delomično prekrivena otvrdnutim lavama.

Kamp procenjuje da su neka od vrata oko kupole lave sagrađena pre oko 7.000 godina.

Polako ali sigurno sklapamo deliće nama potpuno nepoznate istorije.

Pogledajte slike ovog lokaliteta ovde.

Svettajni.com

Нема коментара

ranktrackr.net