Breaking News

Biftek iz snova: Vrhunac zadovoljstva za ljubitelje mesa

Kao meso vrhunskog kvaliteta i izuzetnog ukusa, biftek je zapravo odlična „podloga“ za variranje različitih preliva i sosova. Dobro pripremljen biftek prepoznaje se kada nož kroz meso prolazi kao kroz puter, a uspešnost kombinacije sa pratećim sosom ukoliko se oseti harmonija ukusa.

BIFTEK SA SOSOM OD BRUSNICA

POTREBNO JE:
300-400 g bifteka isečenog na komade,
2-3 kašičice senfa,
1 kašika krupno samlevenog bibera,
nekoliko listića ruzmarina,
krupna morska so,
100 g suvih brusnica,
2 kašike smeđeg šećera,
1 kašika meda,
1 kašičica sveže samlevenog bibera,
2-3 kašike soka od limuna,
10 g putera,
10 g svežeg sitno seckanog đumbira,
grančica ruzmarina,
maslinovo ulje.

PRIPREMA:
Prelijte meso sa malo maslinovog ulja, pa utrljajte senf, ruzmarin i biber sa svake strane. Solite nakon ili u toku pečenja. Stavite na tanjir i ostavite sa strane. Brusnice stavite sa šećerom, medom i malo vode na srednju vatru, pa ih kuvajte toliko da se potpuno skuvaju i ne budu više suve, uz stalno dodavanje po malo vode. Na pola kuvanja dodajte puter, limunov sok i začine, dobro promešajte, pa nastavite sa kuvanjem i dodavanjem vode. Kada je sos skoro gotov, zagrejte malo maslinovog ulja na tiganju. Za srednje pečeno pecite meso po 4-5 minuta sa obe strane. Poslužite uz kuvani pirinač.

TELEĆI BIFTEK U FINOM UMAKU


POTREBNO JE:
2 kašike gustina,
začinsko bilje,
so,
biber,
nekoliko kašika ulja,
800 g telećeg bifteka,
1/2 veze peršuna.

PRIPREMA:
Ceo komad bifteka posolite, pobiberite i začinite začinskim biljem po želji (mirođija, bosiljak, majčina dušica…) i stavite u tiganj sa zagrejanim uljem, pa propržite sa svih strana da dobije koricu i finu braon boju. Stavite u pleh ili vatrostalnu posudu, prekrite folijom i pecite na tihoj vatri oko sat vremena. Kada je biftek gotov, izvadite ga iz pleha i tečnost koju je meso pustilo tokom pečenja stavite u tiganj, pustite da provri, ako je potrebno još začinite i dodajte gustin razmućen u malo vode. Na kraju umešajte seckani peršun i po želji kockicu maslaca za bogatiji ukus. Biftek isecite na tanke šnicle i svaku prelijte sosom i ukrasite peršunom. Kao prilog poslužite prženi krompir ili dinstano povrće po želji.

BIFTEK SA PRŠUTOM
POTREBNO JE:
2 kašičice semenki komorača,
2 kašičice semenki korijandera,
1 kašičica kima u zrnu,
1 kašičica bibera u zrnu,
2 kašičice mešavine suvih začina,
5 kašika ulja,
800 g bifteka,
8 listova pršuta,
20 g maslaca,
3 čena belog luka,
50 ml belog vina,
50 ml crnog vina,
2 kašičice gustina.

PRIPREMA:
Semenke komorača, korijandera, kima i biber u zrnu kratko propecite na laganoj vatri u tiganju bez masnoća. Nakon toga semenke usitnite kašikom, pomešajte sa suvim začinom i ovom mešavinom natrljajte biftek. U širem tiganju na tri kašike ulja pecite biftek sa svih strana oko deset minuta, pa ohladite. Biftek obmotajte listovima pršuta i po potrebi pričvrstite čačkalicama. Biftek stavite na pleh, dodajte preostalo ulje, maslac i grubo narezani beli luk. Pecite u rerni na 180-200 stepeni, 35-40 minuta. Tokom pečenja podlivajte vodom, a pred kraj ulijte belo vino. Sok od pečenja procedite i zagrejte. Dodajte crno vino i gustin koji ste prethodno razmutili. Kratko prokuvajte. Narezane odreske bifteka prelijte sosom.

BIFTEK U LISNATOM TESTU
POTREBNO JE:
300 g bifteka,
mladi crni luk,
mladi beli luk,
1 zelena paprika,
so,
biber,
mešavina suvih začina,
400 g lisnatog testa,
dimljeni kačkavalj,
žumance.

PRIPREMA:
Biftek posolite i pobiberiti, pa ga zapecite na vrelom ulju sa svih strana. Lisnato testo razvaljajte na dužinu bifteka. Kad je biftek zapečen, u ulje gde se peklo meso narežite mladi crni i beli luk i papriku, stavite malo začina i sve dobro prodinstajte. Biftek spustite na testo, sa strane stavite dinstani luk, a preko bifteka narendajte dimljeni kačkavalj. Zarolajte testo preko bifteka, stavite u pleh za pečenje i premažite umućenim žumancetom. Pecite u rerni oko 45 minuta. Servirajte toplo uz sezonsku salatu.

izvor: super recepti

Нема коментара

ranktrackr.net