ПРЕДЛОГ ЈЕЛОВНИКА ЗА БАДЊЕ ВЕЧЕ
Ukoliko još uvek niste odlučili koji specijaliteti će se naći na trpezi za Badnje veče, evo nekoliko predloga.
Veče uoči Božića provodi se u krugu porodice, uz večeru koja sledi posle unošenja badnjaka u kuću. Veruje se da trpeza treba da bude bogata, puna različitih jela, da bi naredna godina bila puna izobilja. Svaki deo ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku.
Svaka tradicinalna, srpska, posna trpeza ne može da prođe bez pasulja. Uz njega ide salata od rotkve i kupusa, a možete staviti i kiselu salatu od cvekle i šargarepe. Nakon pasulja dolazi riba, koja u posnoj trpezi menja pečenje.
Za Badnju trpezu ne zaboravite voće koje vam može biti najbolji dezert. Ovog dana lepo je spremiti korpicu punu voća, koštunjavog ( orasi i lešnici ) i suvog ( suve urme, smokve, šljive, grožđe…. ). Dosta ljudi se odlučuje i na južno voće, poput banana, pomorandži, mandarina; ili domaćih poput jabuka. Pogledajte predloge recepata koje smo pripremili za vas.
-
Predjelo
Pita s prazilukom i pečurkama
Između hrskavih kora nalazi se pikantan fil.
sastojcis
Priprema
1. Praziluk iseckajte i dinstajte, dodajte pečurke sečene na listiće i dinstajte dok ne ispari voda. Posolite, pobiberite i dodajte origano po ukusu.
2. Tepsiju namažite uljem, stavite dve kore, poprskajte kiselom vodom, praškom za pecivo i stavite fil. Postupak ponavljajte dok se ne utroši materijal, završite korom i prelijte s malo ulja.
3. Pecite 40 minuta na 200 stepeni.
Posna ruska salata
Posna varijanta omiljene ruske salate se malo teže priprema od originalne salate, ali je jednako ukusna.
Sastojci
1 kg krompira
1/2 kg šargarepe
1/4 kg graška
23 crvene paprike
34 kisela krastavčića
glavica belog luka
so, biber, mešavina začina
10 kašika sojinog brašna
200 gr senfa
sok od 1 limuna
1/2 kg šargarepe
1/4 kg graška
23 crvene paprike
34 kisela krastavčića
glavica belog luka
so, biber, mešavina začina
10 kašika sojinog brašna
200 gr senfa
sok od 1 limuna
Priprema
1. Skuvati u ljusci, oljuštiti i iseckati kilogram krompira, posebno oprati pola kilograma šargarepe, četvrtinu kilograma graška. Ocediti od vode koja se mo¬e koristiti za neku čorbu.
2. Dodati seckane 23 crvene kisele paprike, 34 kisela krastavčića i sitno iseckanu glavicu belog luka, sve posoliti, pobiberiti, dodati vegetu, mirođiju.
3. Sve izmešati i dodati majonez pripremljen na ovaj način: 10 kašika sojinog brašna naliti hladnom vodom i napraviti masu kao za palačinke od koje se skuva kašica. U prohlađenu kašu dodati 200 g senfa, sok od 1 limuna, kašiku vegete i dobro umutiti. Ukrasiti po želji.
SAVET: Umesto ovako pripremljenog majoneza, možete kupiti i gotov posni majonez.
Krompir salata
Ova ukusna salata je idealan prilog uz riblje specijalitete
Sastojci
5 većih krompira
1/4 kašičice bibera
glavica crnog, crvenog ili 3 čena belog luka, a u sezoni mogu i listovi mladog luka
2 kašike maslinovog ulja
sok od 1/2 limuna ili kašika jabukovog sirćeta
1/2 veze svežeg peršunovog lista
kašičica soli
1/4 kašičice bibera
glavica crnog, crvenog ili 3 čena belog luka, a u sezoni mogu i listovi mladog luka
2 kašike maslinovog ulja
sok od 1/2 limuna ili kašika jabukovog sirćeta
1/2 veze svežeg peršunovog lista
kašičica soli
Priprema
1. Operite dobro krompir i skuvajte ga s ljuskom. Kako se ne bi raspao prilikom kuvanja, u vodu dodajte kašiku soli. Kad je skuvan (ne treba da bude prekuvan), ocedite i malo prohladite, skinite ljusku i isecite na kocke veličine oko 2 cm.
2. Crni luk isecite na režnjeve, a peršun krupno. Posolite i pobiberite, dodajte ulje pa limun. Dobro izmešajte da krompir upije začine i na kraju dodajte peršun. Ukrasite režnjevima luka i celim listićima peršuna. Ova salata se služi i topla i hladna. Ukoliko je pravite s belim lukom, isecite ga što sitnije.
Glavno jelo
Posna sarma
U vreme posta ili kada želite lagano, a ukusno jelo - posna sarma je uvek pravi izbor.
Sastojci
veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
100 g seckanih oraha
1 krompir
manja glavica luka
glavica belog luka
kašičica ljute tucane paprike
1/2 kašičice bibera
kašičica morske soli
2 kašike hladno ceđenog ulja
2 dl paradajz soka
2 dl vode
100 g skuvanog integralnog pirinča
100 g sojinih mrvica (ljuspice)
2-3 lista lovora
3 šargarepe srednje veličine
1 veći koren paškanata
1 veći koren peršuna
veza peršuna
1 srednji celer
100 g seckanih oraha
1 krompir
manja glavica luka
glavica belog luka
kašičica ljute tucane paprike
1/2 kašičice bibera
kašičica morske soli
2 kašike hladno ceđenog ulja
2 dl paradajz soka
2 dl vode
100 g skuvanog integralnog pirinča
100 g sojinih mrvica (ljuspice)
2-3 lista lovora
3 šargarepe srednje veličine
1 veći koren paškanata
1 veći koren peršuna
veza peršuna
1 srednji celer
Priprema
1. Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta. Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora). Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.
2. Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju. Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra. Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.
Pečena pastrmka
Sastojci
Priprema
1. Očistiti i oprati pastrmku. Pripremiti marinadu na sledeći način: u činiji izmešati iseckanu žalfiju, peršun, beli luk, ulje, limunov sok, vino, so i biber. Dobro izmešati.
2. Premazati marinadom pastrmku (i spolja i iznutra), pa peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Kako pastrmka ne bi bila suva, treba je često prelivati tečnošću koju je riba ispustila tokom pečenja.
3. Servirati ukrašenu kolutovima limuna i zelenom salatom. Služiti uz krompir salatu ili barenu blitvu sa krompirom.
Prebranac
Tradicionalno jelo, pravi gurmanski specijalitet u danima posta.
Priprema
1. Ostavite pasulj preko noći da omekša. 2-3 glavice luka sitno iseckajte i stavite s pasuljem da se kuva. Kad proključa, procedite i bacite prvu vodu. Ponovo nalijte i ostavite da se kuva dok pasulj ne omekša, pa procedite.
2. Za to vreme sitno iseckajte preostali luk i lagano dinstajte u vrelom ulju, dok ne bude mekan i staklast. Na pola dinstanja dodajte malo soli. Skinite s vatre, dodajte alevu papriku i dobro promešajte.
3. U uljem namazano tavče ređajte red pasulja, red luka, i svaki sloj posolite i pobiberite. Završite s pasuljem
Poslastice
Grčka baklava
Sočni i slasni kolači, baš kao iz poslastičarnice.
Sastojci
Priprema
1. Napravite šerbet: vodu i šećer prokuvajte i ohladite, dodajte tanko sečene kolutove limuna. Za fil prokuvajte šećer, vodu i griz, skinite s vatre i dodajte orahe, promešajte. Kore presecite na dva dela po dužini, filujte ih i motajte u trouglove (bitno je da fil ne iscuri tokom pečenja). Poslažite u podmazan pleh, svaku baklavu namažite s malo ulja. Prekrijte korom, ako je preostala i pecite dok ne porumeni, skinite koru i još malo dopecite.
2. Vruće baklave prelijte hladnim sirupom. Ohladite pre služenja.
Košnice
Ove kolačiće možete preliti čokoladom, crnom ili belom, ili posuti šećerom u prahu.
Sastojci
Priprema
1. Suvo grožđe očistite i prelijte rumom. Skuvajte sirup od vode, šećera i vanilin šećera, sklonite sa vatre i umešajte orahe, keks i margarin.
2. Masi dodajte 60 g omekšale čokolade i suvog grožđa s rumom, pa dobro izmešajte. Modlu za košnice iznutra pospite šećerom u prahu i napunite masom. Ohlađene kolačiće istresite na tacnu posutu šećerom u prahu. Kad potrošite sav materijal, svaku košnicu delimično prelijte otopljenom čokoladom ili šećerom u prahu.
Posne rafaelo kuglice
2 dl vode
250 g margarina
400 g sojinog mleka u prahu
150 g kokosa
oljušten badem
250 g margarina
400 g sojinog mleka u prahu
150 g kokosa
oljušten badem
Priprema
1. Ušpinujte šećer sa 2 dl vode (stavite ih zajedno na vatru i pustite da prokuvaju i pene nekoliko minuta uz stalno mešanje).
2. Sklonite s vatre, dodajte margarin, mleko u prahu i kokos. Sve dobro izmešajte i ostavite da se potpuno ohladi i dobro stegne.
3. Vadite po malo kašičicom i pravite kuglice s oljuštenim bademom u sredini (badem se lakše ljušti ako se prethodno popari u vreloj vodi - blanšira) i uvaljajte u kokosovo brašno.
izvor:stvarukusa .com
Нема коментара