Како уредити оставу
ПОЧЕТАК године је прави тренутак да се среди кућа, а најбоље је почети од кухиње и шпајза.
Остава не треба да буде место у које се убацују ствари које ником не требају, али немате срца да их баците. Напротив, то треба да буде простор који се свакодневно отвара и њиме се растерећују кухиња и остале просторије. Постоји безброј могућности како може да се среди шпајз, па не стоји ни оправдање да је мала или је простор лошег облика.
Основна сврха оставе је да буде практична и све треба подредити томе. Зидови треба да буду чисти, окречени, а могу и плочице да се ставе. Шпајз мора да буде добро осветљен, јер је то главни предуслов да се ствари лако стављају, ваде и не губе. Полице су основа сваке оставе, али је најважније да буду стабилне, јер ће на њима стајати терет. Полице, међутим, не треба да буду исте ширине, јер ни одложене ствари неће бити исте величине.
Уколико је шпајз дубок и узан, једна од корисних идеја је да се направе дубоке полице и закаче корпе од жице које могу да се извлаче. На тај начин ниједна ствар неће остати “заборављена” у дну полица.
Најпрактичније је да се полицама покрију сви зидови, а простор у углу може да се паметно искористи тако што се у самом ћошку на полице ставе дрвене округле тацне које могу да се окрећу. Тако ће, окретањем, моћи да се изваде ствари из сваког кутка шпајза.
Шпајз треба да има до врха плафона постављене полице, а ствари могу лако да се ваде уколико се унесе хоклица која ће ту и стајати.
Један од корисних детаља може да буде црна плоча на вратима по којој кредом могу да се оставе поруке или подсетници. Све ствари у кутијама у шпајзу треба лепо обележити, јер се временом заборави шта где стоји. Такође, најважнији савет је да се увек ствари остављају на исто место.
У зид или полице треба закачити шипку са кукама или, једноставно, укуцати ексере на које могу да се каче ствари или суши зачинско биље.
ПРОСТОР
ШПАЈЗ не мора увек да буде читава просторија. Уколико у стану не постоји просторија намењена за оставу - може да се направи. Празан простор у ходнику или рупа поред ормана - све може да се претвори у оставу са полицама и клизним или хармоника вратима. И узан и дубок простор ширине 30 центиметара може да се искористи да у њему (у жичаним корпама које се извлаче) стоје зачини, тестенине, тањири и остале ствари које се не користе свакодневно.
Новости
Нема коментара