Breaking News

Cveće i u zimske dane

Počinju hladni jesenji dani, a letnje cveće, koje je ulepšavalo naše bašte i terase, počinje da truli i uskoro ga više neće biti. Šta sada preko zime, postoji li cveće koje podnosi mraz?
Pročitajte šta o tome u svom blogu piše Dragan R. Sajić iz vrtnog centra Biosan:
Pre odgovora na prethodno pitanje moram se vratiti malo unazad na jednu veoma važnu činjenicu u vezi sezonskog cveća. Cezonsko cveće je kao šlag na torti, daje  poseban kolorit i ukras. Kada dobro osmislimo i ozelenimo prostor, jedan mali deo, centralni i posebno istaknut ukrašavamo sezonskim cvetnicama. To najčešće mogu da budu prilazni delovi pored trotoara, ulazi, izdignuta i naglašena mesta. Kao što ni šlag ne može da zameni tortu tako ni samo  cvetnice ne mogu da zamene sve ostale potrebne vrste. Lišćari, četinari, ukrasna šiblja, lukovice, ruže, perene… u pravilnom izboru i meri sa dobrim receptom i veštim rukama „mese“ odličnu tortu gde će šlag odnosno cvetnice dati poseban krajnji izgled. Sa cvetnicama ne treba preterivati, kao ni sa šlagom, to domaćice najbolje znaju. Šalu na stranu ali to je baš tako i u dvorištu sa cvetnicama.
ljubicice
Kada smo izabrali mesto koje ćemo ukrašavati cvetnicama odnosno sezonskim cvećem, predstoji nam izbor vrste, boja i veličina. Ukusi su različiti i to ostaje svakom na izbor, samo jedna sugestija. Što manje boja i vrsta cveća, prostor postaje upadljiviji. Deluje nelogično ali je praktično tako. Oko mnogo bolje registruje veću grupu jedne boje i vrste nego kada je sve šareno i pomešano. Obratite pažnju na javne površine koje su uređene cvećem, koliko je upadljivije kada je veći broj jedne boje  u grupi.
viola
Stalno nas pitaju da li postoji cveće koje je višegodišnje, koje ne propada i cveta cele godine. Na žalost ili sreću ne postoji. Znači, ako želimo da nam prostor stalno bude ulepšan cvećem moramo dva puta godišnje menjati postavku. Prolećna sadnja se nekako podrazumeva i tad  uglavnom svi kupuju, ali za jesenje cveće koje će i preko zime cvetati  malo se zna. Često čujemo razmišljanja da je skupo dva puta godišnje menjati rasad.
Bellis perennis
Evo  pravog recepta kako to treba uraditi. Znači manji centralni deo, ugao, ulaz odrediti za cvetnice i sa 30-50 sezonskih biljaka možete lepo naglasiti prostor.  Kada cvetnice sadite i u jesen  i u proleće uspevate da cveće ne kupujete na početku sezone kada je najskuplje već kasnije kada je znatno povoljnije. Pitate se kako. Kada imate zimske cvetnice one intenzivno cvetaju u aprilu i  maju, sve do jakih vrućina, tako da prolećni rasad kupujete mnogo kasnije kada je cena povoljnija, i  tako u krug. Imaćete cele godine ukras za malo više novca, koji je zanemarljiv u odnosu na radost i raspoloženje koje daje. Godišnja cena cveća često ne prelazi iznos jedne večere a „hrani“ vas,  greje i tokom sumornih zimskih dana. Počnite ove jeseni, izaberite zimski rasad koje najbolje odgovara vašim uslovima i željama.       

http://napravisam.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net