Breaking News

Komisbrot engleski voćni kolač, savršen uz kafu


 
Ukoliko ste se navikli da se svako jutro budite uz dobro svima poznati ritual ispijanja kafe ili možda čaja, da bi vam taj ugođaj bio još ljepši i kompletniji, donosimo vam fenomenalni recept za mirisni kolač koji je odlična poslastica uz kafu ili čaj.

Sastojci:

– 150 g suvog grožđa
– 50 g kandirane kore od pomorandže
– 50 g kandirane kore od limuna
– 4 jajeta
– 30 g đumbira
– 250 g putera
– 230 g šećera
– po malo mljevenog đumbira, muskata i karanfilića
– so, rendana kora od limuna,
– 250 g brašna
– 2 kašike praška za pecivo
– 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
1. U jednu zdjelu usuti suho grožđe, sitno sjeckane kandirane kore od pomorandže i limuna i sitno sjeckani đumbir. Poklopiti i ostaviti da miruje oko jedan sat. Zagrijati rernu na 175 stepeni.
2. Odvojiti žumanca od bjelanaca. Pjenasto umutiti puter, šećer i žumanca. Dodati tome mljevene začine, so i koru od limuna. Mikserom čvrsto umutiti bjelanca. Izmješati brašno sa praškom za pecivo i dodati masi u kojoj ima putera. Na kraju dodati ulupana bjelanca. Usuti tijesto u kalup (30 cm) obložen peki papirom, poravnati ga odozgo i peći oko 50–60 minuta. Nakon toga ostaviti kolač da se malo prohladi, a zatim izručiti na kuhinjsku rešetku da se hladi. Treba da se ohladi potpuno.
3. Neposredno prije serviranja posuti kolač šećerom u prahu.
Izvor:http://www.nezavisne.com/

Нема коментара

ranktrackr.net