Piramida od čokolade
Sastojci:
Za koru:
5 belanaca
150 g šećera
1 kašika brašna
150 g mlevenih oraha
Za fil:
5 žumanaca
125 g šćera
1 vanil-šećer
100 g čokolade
250 g margarina
Za dekoraciju:
50 g čokolade
1 kašika ulja
50 g oraha
Za koru:
5 belanaca
150 g šećera
1 kašika brašna
150 g mlevenih oraha
Za fil:
5 žumanaca
125 g šćera
1 vanil-šećer
100 g čokolade
250 g margarina
Za dekoraciju:
50 g čokolade
1 kašika ulja
50 g oraha
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme. Na kraju dodati brašno i orahe, te polako promešati varjačom.
2. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu i poravnati. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta.
Fil:
1. Sjediniti žumanca sa šećerom, pa kuvati na pari mešajući sve vreme dok se ne zgusne. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.
2. Penasto umutiti margarin i sjediniti sa ohlađenim kremom.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru odvojiti od papira za pečenje i iseći na četiri trake jednake širine.
2. Filom premazati trake (malo fila ostaviti po strani za premazivanje kolača) i poslagati ih jednu na drugu. Kolač ostaviti u frižider da se stegne.
3. Potom kolač postaviti vertikalno na radnu površinu, pa dijagonalno preseći napola. Dobijene polovine spojiti sa malo fila tako da se dobije izgled piramide.
4. Kolač premazati preostalim filom. Čokoladu rastopiti s malo ulja, pa njome poprskati kolač i posuti seckanim orasima.
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme. Na kraju dodati brašno i orahe, te polako promešati varjačom.
2. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu i poravnati. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta.
Fil:
1. Sjediniti žumanca sa šećerom, pa kuvati na pari mešajući sve vreme dok se ne zgusne. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.
2. Penasto umutiti margarin i sjediniti sa ohlađenim kremom.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru odvojiti od papira za pečenje i iseći na četiri trake jednake širine.
2. Filom premazati trake (malo fila ostaviti po strani za premazivanje kolača) i poslagati ih jednu na drugu. Kolač ostaviti u frižider da se stegne.
3. Potom kolač postaviti vertikalno na radnu površinu, pa dijagonalno preseći napola. Dobijene polovine spojiti sa malo fila tako da se dobije izgled piramide.
4. Kolač premazati preostalim filom. Čokoladu rastopiti s malo ulja, pa njome poprskati kolač i posuti seckanim orasima.
pošalji recept
Нема коментара