Breaking News

13 zdravstvenih razloga zašto biste trebali da pijete limun svakog jutra pre doručka

Jednostavna promena rutine može napraviti veliku razliku. Limun i sok od limuna su jako korisni za naše zdravlje jer sadrže mnogo hranjivih materija, kao što su C vitamin, A vitamin, folne kiseline i gvožđe. Zato bi bilo poželjno da svakog jutra popijete čašu vode sa limunom.

1. Limun može da posluži protiv raka

Limun štiti telo od raka zahvaljući antioksidansima koje se nalazi u citrusnom voću. Antioksidansi čine da ćelije stare sporo i smanjuju rizik od razvoja ćelija raka.

2. Limun potpomaže limfni sistem

Limfni sistem pomaže vašem telu da se oslobodi tečnosti u tkivu, transportuje masne kiseline i pomaže digestivnom traktu da normalno funkcioniše. Sok od limuna zamenjuje izgubljenu tečnost i naj taj način će limfni sistem bolje raditi.
3. Limun pomaže mozgu
Limun sadrži visok nivo magnezijuma i kalijuma koji pomažu vašem mozgu da funkcioniše normalno. Limun povećava hidrataciju te ćete biti skoncentrisaniji jer ćete imati više energije.

4. Limun je diuretik

Limun pomaže pri izbacivanju toksina iz organizma tako što podstiče stvaranje enzima za detoksikaciju jetre.

5. Limun ojačava imuni sistem

Limun je jedan od najboljih izvora vitamina C. On delije kao anti-inflamator, takođe smanjuje jačinu respiratornih bolesti
6. Pomaže u mršavljenju
Pospešuje varenje, detoksikaciju i povećava proizvodnju žuči koja bolje razgrađuje hranu i masti. Naučnici kažu i da smanjuje apetit.

7. Bićete raspoloženiji

Limun vašem telu pomaže na mnogo načina, tako da i povećava energiju. Osim toga, visoka koncentracija vitamina C smanjuje stres i anksioznost.
8. Limun ima anti-inflamatorno svojstvo
Kao što smo već spomenuli, limun deluje kao diuretik što je odlično za stomak i zglobove. Takođe, pomaže u smanjenju otoka i bola ispiranjem toksina iz tela.

9. Sok od limuna pomaže varenju

Sok od limuna podstiče aktivnost jetre u proizvodnji žuči koja omogućava bolje varenje hrane. Iznenađujuća je činjenica da je sok limuna odličan lek za gorušicu.

10. Limun čisti vašu kožu

Sok od limuna je prirodni antiseptik. Možete ga naneti na opekotine od Sunca ili na mesto gde vas je ubola pčela kako biste ublažoli bol i otok. Pored toga, antioksidansi pomoći će smanjenju bora, mitiseri će nestajati, a vaša koža će izgledati zdravo.
11. Reguliše nivo pH vrednosti
Uprkos limunskoj očiglednoj kiselosti, oni spadaju u alkalnu hranu. Kada se sok od limuna pomeša sa vodom potpomaže proizvodnju molekula u vašem telu koji balansiraju nivo pH vrednosti.

12. Limun pomaže lečenju prehlade

Ishrana bogata vitaminom C smanjuje simptome prehlade i gripa.

13. Limun je odličan za negu zuba

Ne samo da je limun odličan za svež dah, takođe osigurava čistoću i svežinu vaših zuba. Iscedite malo limuna na četkicu za zube i bićete oduševljeni efektom

Izvor:http://www.fokuzz.com/


Нема коментара

ranktrackr.net