Šarenko
Sastojci:
Za kore:
3 jajeta
4,5 dl pavlake
1 prašak za pecivo
15 kašika brašna
15 kašika šećera
5 kašika mlevenog maka
5 kašika mlevenih lešnika
5 kašika kakaoa
Za fil:
1 l mleka
10 kašika griza
3 vanil-šećera
150 g šećera
200 g margarina
100 g čokolade
Za kore:
3 jajeta
4,5 dl pavlake
1 prašak za pecivo
15 kašika brašna
15 kašika šećera
5 kašika mlevenog maka
5 kašika mlevenih lešnika
5 kašika kakaoa
Za fil:
1 l mleka
10 kašika griza
3 vanil-šećera
150 g šećera
200 g margarina
100 g čokolade
Priprema:
Kore:
1. Jaja i šećer penasto umutiti, dodati pavlaku, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa
polako promešati varjačom.
2. Dobijenu smesu podeliti na tri dela. U jedan deo dodati mlevene lešnike, u drugi
mleveni mak, a u treći kakao. Sve lepo promešati.
3. Tepsiju dimenzija 30×20 cm obložiti papirom za pečenje i presuti smesu od maka. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 10 min. Na isti način ispeći još dve kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 1 l mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa.
2. Dodati griz i nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne.
3. U topao fil dodati 100 g otopljene bele čokolade. Kada se fil ohladi, dodati omekšao margarin i izmiksati.
Finalni postupak:
1. U tepsiju vratiti koru od maka, preliti 1/3 fila i prekriti korom od kakaoa. Potom
premazati 2/3 fila i prekriti korom od lešnika, pa naneti preostali fil.
Kore:
1. Jaja i šećer penasto umutiti, dodati pavlaku, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa
polako promešati varjačom.
2. Dobijenu smesu podeliti na tri dela. U jedan deo dodati mlevene lešnike, u drugi
mleveni mak, a u treći kakao. Sve lepo promešati.
3. Tepsiju dimenzija 30×20 cm obložiti papirom za pečenje i presuti smesu od maka. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 10 min. Na isti način ispeći još dve kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 1 l mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa.
2. Dodati griz i nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne.
3. U topao fil dodati 100 g otopljene bele čokolade. Kada se fil ohladi, dodati omekšao margarin i izmiksati.
Finalni postupak:
1. U tepsiju vratiti koru od maka, preliti 1/3 fila i prekriti korom od kakaoa. Potom
premazati 2/3 fila i prekriti korom od lešnika, pa naneti preostali fil.
posaljirecept
Нема коментара