ŽALFIJA
Žalfija (Salvia officinalis) kao lekovita biljka spominje se još u antičkoj Grčkoj. Za njenu lekovitost pre svega su zaslužni njeni listovi, koji su bogati ugljenim hidratima, taninima, celulozom, belančevinama, a obiluju i gvožđem, kalcijumim, vitaminom A.
Koristi se i u farmaciji kao jedan od sastojaka mnogih lekova, a u narodnoj medicini se upotrebljava za ispiranje usta i grla prilikom upala, jer obiluje taninima, koji jačaju sluzokožu.
Etarsko ulje ove biljke je antiseptičko. Deluje i protiv povišene temperature i groznice, uništava zarazne klice, pospešuje varenje, smiruje upale mokraćnih kanala, sprečava upale…
Veruje se da je dobra za jačanje nerava, a zbog svog antiseptičkog dejstva sprečava mnoge prehlade i grip u zimskim danima. Pročišćava krv i umiruje sva zapaljenja- od ždrela i unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala.
Efikasna je i kod pročišćavanja jetre, bolesti bubrega i znojenja, pogotovo kod žena u menopauzi. Takođe, leči bolest desni i održava zdravlje zuba.
Žalfija se koristi i za stimulisanje koncentracije i bolje pamćenje, a smatra se i da doprinosi dugovečnosti.
Međutim, i pored svih lekovitih osobina, žalfija se ne reporučuje trudnicama, epileptičarima i onima sa poremećenim centrom za ravnotežu, jer može da izazove iznenadno grčenje mišića i gubitak svesti.
RECEPTI ZA ČAJEVE OD ŽALFIJE
ČAJ
- 3 kašike žalfije
- 1/2 l vode
Proključalom vodom, uveče, prelijte listove žalfije i odmah dobro poklopite. Ujutru procedite i tečnošću ispirajte usta i desni.
Za bolje varenje
- 40 g žalfije
- 40 g listova belog sleza
- 10 g kamilice
- 10 g matičnjaka
S pola litra hladne vode prelijte tri kašike mešavine. Posle tri sata smesu zagrevajte u poklopljenom sudu i kad provri na tihoj vatri kuvajte pet minuta. Sklonite s vatre i po čašicu mlakog čaja pijte tri-četiri puta dnevno, pola sata pre jela.
Protiv upale mokraćnih puteva
- 50 g žalfije
- 50 g listova breze
- 50 g listova medveđeg grožđa
- 50 g cveta belog sleza
- 50 g rastavića
S pola litra ključale vode prelijte tri kašike mešavine, odmah poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro procedite i čaj pijte tokom dana, gutljaj po gutljaj umesto vode.
Izvor.novosti.
Нема коментара