BAKLAVA SA SUVIM ŠLJIVAMA
POTREBNO JE:
- 2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu),
- 1 kg mlevenih oraha,
- 500 gr suvih šljiva,
- 1,5 kg šećera,
- 3 kesice vanilin šećera,
- 1 l vode,
- 1 limun,
- ulje.
PRIPREMA:
- Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 1 l vode i sipati 1 kg šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.
- Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi.
- Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sirupom koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri, odnosno dok šljive malo ne odmekane.
- Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu.
- Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer.
- Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak, dakle posuti je uljem i šećerom.
- Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe.
- Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poređati po širini suve šljive.
- Pošto ste poređali suve šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata.
- Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh u kojem ćete peći baklavu.
- Kada napunite pleh, baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine.
- Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela.
- U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni.
- Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i tako prelivenu baklavu prekrijte folijom.
- Ukoliko želite malo suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv, već ga možete dodati i kasnije ako vam se bude jela sočnija baklava.
(http://www.posnajela.rs/)
Нема коментара