Breaking News

Grevileja je veoma lep, ali ćudljiv cvet


Grevileja je izuzetno popularna sobna biljka zbog atraktivnog lišća i neobičnih cvetova, ali u našim krajevima pati zbog visokih temperatura.
Poreklom je iz Australije gde raste kao ogromna biljka sa velikim stablom, u visinu i do 30 metara. Kod nas se gaji kao saksijska biljka, a premda je poreklom iz zemlje gde je leti pakleno toplo, ne podnosi visoke sobne temperature a naročito im smeta suv vazduh kao posledica centralnog grejanja.
Savršen uslov da grevileja napreduje je temperatura od pet do 15 stepeni. Međutim, teško je u našoj klimi obezbediti da tokom hladnih zimskih dana temperatura ne padne ispod pet stepeni, čak i kada je terasa zastakljena, ili da nema promaje od otvaranja vrata. Najbolje mesto je zato osvetljen hodnik u kojem se zimi ne otvaraju prozori. Tokom leta, najviše joj odgovara sunčano stanište, ali će veoma lepo uspevati i u polusenci.
Posle nekoliko godina pažnje i nege grevileja će dobiti fine listiće i prekrasne cvetove. Treba je zalivati isključivo vodom siromašnom krečnjakom. Takođe, veoma je važno ostaviti zemlju da se isuši, pa tek je onda zaliti. Posebno treba biti oprezan prilikom korišćenja sredstava za prihranu, jer je grevileja vrlo osetljiva na fosfor. Dakle, bolje ne davati prihranu nego preterati.
Preporučuje se povremeno orezivanje kako bi se biljka podmladila i lepo oblikovala. Grevileja se može lako oblikovati tako što se orezuju u proleće. Obavezno treba nositi rukavice, jer biljka sadrži materije koje mogu da prouzrokuju razne alergije.
Новости

Нема коментара

ranktrackr.net