Breaking News

Mocart kuglice

U čast Wolfgang Amadeus Mozarta prave se istoimene kuglice s marcipanom, pistaćima, nugatom i čokoladom. Ne zna se da li su lepše ili ukusnije. Isprobajte ovaj recept i uverićete se.

Priprema
Blansirane, oljustene, suhe bademe samljeti u vrlo fini prah. Pomijesati samljeveni badem i secer u prahu i samljeti jos jednom zajedno, ali ne previse da bademi ne pocnu ispustati ulje.
Za sirup od šećera prokuhati  50 g secera u 50 ml vode i ohladiti.
1mocart kuglice
2mocart kuglice



U smjesu badema i secera dodati par kapi ekstarkta gorkog badema, pa sipati polako sirup kao kad se mijesi tijesto. Dobijena smjesa ne bi trebalo da se lijepi za prste. Ako je pretvrda, dodati sirupa, a ako je premekana, dodati secera u prahu. Tako je marcipan gotov.
Za mozart kugle u polovicu marcipana dodati mljevene pistacije i jos malo sirupa da se dobije ista tvrdoca kao i kod marcipana bez pistacija.
Posebno napraviti nugat od mljevenih ljesnjaka i nutele pa ga staviti u frizider da  se stegne.
Od nugata praviti kuglice malo vece od zrna graska, s jedne strane obloziti marcipanom, a s druge pistacijama. Malo izmedju dlanova valjati da se dobije lijepa kuglica. Ovako formirane kuglice ostaviti oko pola sata u frizideru.
Rastopiti na pari gorku ili mliječnu cokoladu i u nju umakati Mocart kuglice pa ih ostaviti u frizideru da se cokolada stvrdne.
Sastojci
Marcipan
  • 175 g blansiranih, oljustenih, suhih badema
  • 175 g secera u prahu
  • par kapi ekstarkta gorkog badema
  • 50 ml vode
  • 50 g secera
Ostalo
  • 35 g pistacija
  • 60 g ljesnjaka
  • 100 g nutele
  • 100 g gorke ili mlijecne cokolade
(kuhinjarecepti)

Нема коментара

ranktrackr.net