Breaking News

Posne krofne


POTREBNO JE:

  • 40 g kvasca,
  • 7-8 kocki šećera,
  • pola litre mlake vode,
  • 1 šoljica ulja,
  • kora od jednog limuna,
  • brašno po potrebi (oko 1 kg),
  • šećer u prahu ili vanilin šećer,
  • so,
  • ulje.

PRIPREMA:

  1. U šolji mlake vode umutiti 40 g kvasca i 2 kocke šećera.
  2. Dobro izmešati, staviti ga na toplo mesto i pustiti da ukisne.
  3. U drugi sud staviti otprilike pola litre mlake vode, 5-6 kocki šećera, vrlo malo soli i 1 šoljicu ulja.
  4. Izručiti na to ukisli kvasac pa dodavati brašno i još mešati dok se ne načini testo koje nije suviše tvrdo, ali da se ipak odvaja od varjače.
  5. Kad je testo tako umešeno, ostaviti ga u istom sudu, pokriti ga na toplom mestu i pustiti da nadođe (ukisne, digne).
  6. Kad je testo krenulo izručiti ga pažljivo na dasku posutu brašnom pa ga oklagijompažljivo i grubo rastanjiti na debljinu pola centimetra.
  7. Kalupom za krofne ili širom šoljom za čaj isecati krofne iz rastanjenog testa.
  8. Nepečene krofne ostaviti da odstoje 5 minuta.
  9. Dok krofne nadolaze, u veliku šerpu sipati dosta ulja, jer krofne moraju da plivaju u ulju a da se ne dodiruju, i zagrejati ulje toliko da ne bude pregrejano, odnosno ne sme da počne da gori.
  10. U ulje spustiti 4-5 krofni i pržiti dok krofne ne narastu i porumene.
  11. Kad su krofne pržene, izvaditi ih na salvetom ili platnom obloženu činiju, da se dobro ocede.
  12. Zatim ih posuti šećerom u prahu ili vanilin šećerom i tople služiti.
http://www.posnajela.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net