Breaking News

Ruska tradicionalna kuhinja - crni hleb uz sve


Copyright: 56thparallel.com

Rusija je najveća zemlja u svetu i proteže se kroz veliki broj klimatskih i geografskih zona, što je mnogo uticalo i na navike u ishrani njenog stanovništva.
Većina jela u Rusiji se bazira na onim kulturama koje mogu da opstanu u oblastima hladne klime - žitarice kao što su ječam,raž,pšenica,ovaz, ali takođe i cvekla, repa, luk i krompir, čijom se destilacijom dobija i vodka, nacionalno piće Rusije.
Za vreme cara Ivana III, italijanski graditelji su pozvani u Rusiju i oni su sa sobom doneli mnoga italijanska jela, uključujući i velik broj peciva koja će vremenom postati bitan deo ruske kuhinje. Posebno je zanimljivo to što je plemstvo, naravno, imalo posebne privilegije što se tiče finansijskih dobara, pa je gotovo svaki plemić imao francuskog kuvara u svom domaćinstvu.
Hleb igra bitnu ulogu u ruskoj kuhinji - najviše se konzumira crni hleb i to u velikim količinama, te nije neobično što prosečna porodica često dnevno pojede i tri do četiri vekne hleba tokom dana. Što se tiče pripreme hrane, Rusi vole zapečene stvari pa se većina toga tradicionalno priprema u rerni. Ne treba zaboraviti ni rusku salatu koja je prilog uz sve vrste mesa i tradicionalno se sprema tokom zimskih dana, i to od majoneza, pavlake, i sitno iseckanog raznovrsnog povrća.
Riba je takođe važan deo ruske kuhinje, najviše zbog uticaja religije tokom istorije. Naime, postojalo je mnogo posnih dana gde je riba bila jedina vrsta mesa koja je dozvoljena. Omiljena riba Rusa je jesetra, i važno je napomenuti i kavijar, koji jeste skup, ali se u ovoj zemlji često počaste ovim delikatesom.
Tradicionalni ruski dezert je palačinka - blini, koja se služi sa džemom, puterom, svežim voćem, ali i kavijarom i dimljenom ribom.
Iako mnogi spamtraju da doručak treba da bude najobimniji obrok, u Rusiji je tradicionalno večera najobimnija - ponekad uključuje čak tri jela: prvo jelo je gotovo po pravilu čorba (čuveniboršč) dok je glavno jelo uglavnom meso sa krompirima i povrćem. Na kraju sledi dezert - fokus je na čaju i kolačima. Kolači od jabuke su im najomiljeniji.

Нема коментара

ranktrackr.net