Breaking News

Slobodno uživajte: 15 razloga zašto je čokolada dobra za zdravlje

Čokolada je mnogima omiljena poslastica. Međutim, ovaj slatkiš uglavnom izbegavamo kako bismo održali vitku figuru i zdravlje. Ipak, u bogatom ukusu crne čokolade slobodno možete da uživate jer je ona veoma korisna po vaše zdravlje, a, verovali ili ne, čak može i da pomogne u borbi protiv viška kilograma.
Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Crna čokolada, naime, ima pozitivan uticaj na naš organizam jer sadrži puno antioksidanasa. Flavonidi, kojima obiluje sveže voće i povrće, sastavni su deo i ovog slatkiša zbog čega je ona iuzetno korisna i dobra za zdravlje.
Međutim, konzumacija bilo kakve čokolade u velikim količinama nezdrava je i može da ima više štete nego koristi, kako po zdravstveno stanje, tako i po telesnu masu. Stoga, kao i u svemu, budite umereni, i nemojte jesti velike količine ove poslastice, već je konzumirajte u malim količinama, kockicu ili dve dnevno.
Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
1. Smanjuje rizik od dijabetesa
Kockica tamne čokolada dnevno umanjuje rizik od dijabetesa. Jednim naučnim istraživanjem utvrđeno je da su osobe koje su šest puta nedeljno konzumirale tamnu čokoladu smanjile rizik od nastanka dijabetesa za čak 34 odsto u poređenju sa osobama koje su pojele četiri kocke mesečno.
2. Štiti od raka
Crna čokolada u sebi sadrži veliku koncentraciju kakaa. Ova čokolada ima pozitivne efekte u borbi protiv raka koji potiču od antioksidanata i polifenola, ali i katehina koji pored tumora štite i od srčanih bolesti i moždanog udara.
3. Snižava visok pritisak
Brojna istraživanja dokazala su da čokolada može da snizi krvni pritisak. Istraživanje Univerzitetske bolnice u Kelnu pokazalo je da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog pritiska kao i opsežne dijetetske mere koje su pokazale učinkovitost u rešavanju ovog zdravstvenog problema.
Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
4. Štiti srce i kardiovaskularni sistem
Klinička istraživanja potvrdila su da kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi i sprečava stvaranje ugrušaka. Stručnjaci smatraju da ovaj proizvod sadrži veliki broj flavonola koji se inače izbacuju iz kakaoa u procesu proizvodnje. Upravo ova supstanca doprinosi elastičnosti krvnih zrnaca, podstičući na taj način protok krvi kroz organizam. Prema istraživanjima elastičnija krvna zrnca smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, pre svega infarkta za 8 odsto.
Ipak, naučnici upozoravaju da ovu poslasticu treba konzumirati u umerenim količinama, jer preterivanje sigurno neće smanjiti rizik od srčanog udara, a pritom je neophodno voditi računa o ishrani i redovno upražnjavati fizičke aktivnosti. Pritom, vodite računa da čokolada koju jedete sadrži najmanje 70 odsto kakaa.
5. Smanjuje nivo lošeg holesterola
Samo nekoliko kockica ove čokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah je, naime, izuzetno bogat flavanoidima, antioksidantom koji snižava i loš holesterol. Harvardski stručnjaci dokazali su kroz istraživanje da, konzumacija kakaa može da smanji loš holesterol kod osoba mlađih od 50 godina. Istovremeno, prilikom istraživanja, kod ispitanika koji su konzumirali crnu čokoladu povećao se nivo dobrog holesterola.
Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images
6. Poboljšava vid
Osim što ima privlačniji ukus, čokolada je prema rezultatima novijih istraživanja bolja i za vid od šargarepe. Naučnici sa britanskoga Univerziteta “Reading” testirali su vid i mentalne sposobnosti trideset osoba uzrasta između 18 i 25 godina nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu. Zaahvaljujući flavanolu, prirodnom sastojku koji se nalazi u kakau, i kojeg u tamnoj čokoladi ima u izobilju, kod ispitanika je uočen pozitivan uticaj na njihov vid, nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu. Naučnici su ovakve rezultate istraživanja pripisali sposobnosti flavanola da pojača dotok krvi u mozak i dotok krvi u očnu mrežnicu.
7. Štiti zubnu gleđ
Možda vam zvuči čudno, ali ppojedina istraživanja su pokazala da 12 grama tamne čokolade dnevno može biti dovoljno za očuvanje zdravlja zubne gleđi – zaštitnog sloja naših zubi od karijesa.
Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
8. Bolja memorija i koncentracija
Jedno naučno istraživanje pokazalo je da popijene dve šolje tople čokolade jednom mesečno, mogu dovesti do poboljšane cirkulacije krvi u mozak, što kao posledicu poboljšava pamćenje i moždane funkcije kod starijih ljudi sa lošijim protokom krvi.
9. Eliminiše stres i poboljšava raspoloženje
Istraživanja su pokazala da 40 grama tamne čokolade dnevno može pomoći osobi da se nosi sa stresom, oslobađanjem hormona sreće u mozgu, poznatog kao beta-endorfina. Drugim rečima, ona pozitivno utiče na naš mozak stvarajući osećaj euforije. Čak samo mirisanje čokolade nekome može psihički i fizički pomoći kao da ju je konzumirao.
Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
10. Mršavljenje
Iako čokoladu izbegavamo zarad održanja vitke linije, naročito dok smo na dijeti, stručnjaci upozoravaju da to nije neophodno te da nam upravo ona može pomoći da izgubimo suvišne kilograme. nekoliko komadića crne čokolade, naime, može biti izvrstan dodatak svakoj prehrani jer sadrži bioflavonoide koji mogu pomoći pri mršavljenju.
11. Afrodizijak
Čokolada (što tamnija to bolja) ukusni je afrodizijak koji sadrži antioksidante, serotonin i teobromin – sve pomenuto podiže raspoloženje. Takođe, hemijsko jedinjenje feniletilamin, koji se nalazi u čokoladi, izaziva isto uzbuđenje i osećaj kao kada ste zaljubljeni.
Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
12. Usporava nastanak bora
Visok procenat kofeina u čokoladi stimuliše cirkulaciju i tako krv prirodno pomlađuje našu kožu. Naučna istraživanja su pokazala da uživanje u kockici ili dve tamne čokolade dnevno utiče na elastičnost kože i tako usporava pojavu bora ispod očiju. Uz tamnu čokoladu bore će biti manje vidljive, jer, osim što flavonoidi štite kožu od oštećenja uzrokovanog suncem, oni pomažu koži da održi elastičnost i tako sprečavaju bore. Takođe, oni olakšavaju regeneraciju ćelija, i na taj način podmlađuju kožu
Pored toga, antioksidansi u njoj daju našoj koži sjaj, čvrstinu i pomažu punjenje naših ćelija kolagenom i elastinom. Američki stručnjaci tvrde da antioksidansi deluju kroz kožu i sprečavaju njeno oštećenje slobodnim radikalima koji su glavni krivci za starenje i smanjenje elastičnosti kože.
Kada se kombinuje s kofeinom, tamna čokolada je idealna za detoksikaciju kože. Poboljšava cirkulaciju i neguje kožu, deluje kao piling i uklanja mrtve ćelije kože i olakšava disanje kože.
Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
13. Čokoladna masaža hidrira kožu
Prirodno ulje koje se nalazi u kakaovom maslacu obično se kombinuje s ostalim tradicionalnim uljima za masažu, te vašu kožu dubinski hidrira. Ova masaža poboljšava raspoloženje, deluje pozitivno na duh i telo, podstiče izlučivanje hormona sreće i neguje kožu. Odlična je u borbi protiv stresa, osećaja slabosti i pomaže suvoj i umornoj koži. Čokoladna masaža mnogo više hrani kožu od običnih losiona ili ulja za masažu, a ulje ili kakaov maslac posebno uspešno omekšava ekstremno suva područja poput laktova, kolena ili stopala.
14. Pilling od čokolade
Piling ove vrste možete da pripremite i sami, a njime čete ukloniti mrtve ćelije i nečistoće sa kože. Potrebno vam je: kašika šećera, kašika gorkog kakaa u prahu, malo vanile i malo maslinovog ulja. Sastojke pomešajte dok ne dobijete gustu masu koju potom kružnim pokretima nanesite na telo. Pritom se fokusirajte na kritična područja tela. Pustite da odstoji desetak minuta i isperite mlakom vodom.
15. Čokoladna maska za kosu
Možda zvuči neverovatno, ali uz pomoć čokolade možete negovati i kosu. Masku pripremite na sledeći način: pomešajte tri kašike skute sa jednom kašikom kakaa u prahu i sve pretvorite u glatku smesu. Masku nanesite na kosu, i pustite da odstoji deset minuta. Maska od čokolade kosi vraća sjaj i obnavlja vlasište.
(http://www.lepotaizdravlje.rs/)

Нема коментара

ranktrackr.net