Breaking News

Poslastice sa pistaćima

Mermerni kolač - MRSNO
Za 4 osobe potrebno je: 150 g putera, 180 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 3 jajeta, 180 g šećera u prahu, 1 kesica vanilin šećera, 3 kašika mlevenih pistaća, zelena boja za testo, 25 g kakao praha, prstohvat soli. Za preliv i dekoraciju: 90 g čokolade za testo, 80 g krem pavlake, 3 kašike seckanih pistaća.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U šerpi rastopite puter na umerenoj temperaturi na pari. U činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo. U dubokoj posudi umutite čvrsto belanca sa prstohvatom soli. U drugoj činiji umutite puter, vanilu i šećer u prahu, pa dodajte žumanca, umutite i postepeno sipajte brašno. Zatim pažljivo umešajte umućena belanca. Podelite smesu na dva dela, pa u jedan dodajte mlevene pistaće i zelenu boju, a u drugi kakao prah. Zelenu i braon smesu naizmenično sipajte u kalup dužine 25 cm, obložen masnim papirom. Pecite 30-35 minuta. U šerpi zagrejte krem pavlaku, dodajte čokoladu, promešajte i sipajte preko kolača. Pospite seckanim pistaćima i poslužite.

Energetske bombice - POSNO
Za 16 bombica potrebno je: 120 g oraha, 80 g kikirikija, 80 g seckanih pistaća, 80 g seckanih badema, 35 urmi bez koštica, 80 g posnog margarina, 1 kašika kakao praha, 10 iseckanih suvih kajsija, 60 g suvih brusnica.
Sameljite orahe i kikiriki i stavite u činiju. Urme sitno iseckajte, izgnječite, pretvorite u pire i pomešajte sa omekšalim posnim margarinom, mlevenim orasima i kikirikijem i kašikom kakao praha. Sve dobro umesite dok ne dobijete homogenu smesu i potom oblikujte bombice (po kašika smese za svaku kuglicu). U posudi pomešajte seckane pistaće, bademe, suve kajsije i brusnice, uvaljajte bombice i blago utapkajte. Držite u frižideru najmanje 60 minuta i potom poslužite.

Krem slatkiš - MRSNO
Za 4 kolača potrebno je: 90 g putera + 10 g za kalup, 60 g neslanih očišćenih pistaća, 1 kašičica ekstrakta pistaća 140 g šećera, 50 g brašna + 10 g za kalup, 3 belanca, 4 supene kašike čokoladnog eurokrema.
Rastopite puter u šerpi na umerenoj temperaturi. Sitno sameljite pistaće, sipajte u činiju i dodajte brašno i šećer. Zatim umešajte umućena belanca, pa postepeno dodajte rastopljeni puter i ekstrakt pistaća i ostavite testo u frižideru 120 minuta. Potom zagrejte rernu na 180 stepeni. Smesu za kolač sipajte u 4 manje podmazane vatrostalne činije obložene masnim papirom ili u 8 kalupova za mafine koje ste prethodno podmazali puterom i posuli brašnom. Popunite 3/4 zapremine kalupa. Dodajte po kašiku krema u svaki kolač i pecite 15-20 minuta. Poslužite tople kolače.

Domaće baklave - POSNO
Za jedan pleh baklava potrebno je: 500 g tankih kora za baklave, 150 g rastopljenog posnog margarina + 4 kašike ulja (ili samo 2 dl ulja). Za fil: 450 g krupno mlevenih pistaća + 30 g sitno mlevenih za dekoraciju, 100 g mlevenih badema, 2-3 kapi ekstrakta badema, 150 g šećera u prahu + 1 kesica vanilinog šećera. Za sirup: 5 dl vode, 500 g šećera + 2 kesice vanilinog šećera, 1 kašika soka od limuna.
Prvo pripremite sirup. U šerpi zagrejte vodu, dodajte šećer, vanilin šećer i sok od limuna, kuvajte na umerenoj temperaturi dok se šećer ne rastopi i ukuva. Gotov sirup ostavite da se ohladi. Stavite pistaće u pleh, prepecite ih u rerni na 150 stepeni, sačekajte da se ohlade i krupno sameljite. Sipajte u činiju, dodajte šećer u prahu, vanilu, mlevene bademe i ekstrakt badema i promešajte. Podmažite pleh, ređajte koru po koru, premažite margarinom ili uljem i pospite mešavinom pistaća, šećera i badema. Na kraju stavite 2-3 kore bez fila, isecite baklavu na kocke ili rombove i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Vruć kolač izvadite iz rerne i odmah prelijte ohlađenim sirupom. Kad se ohladi pospite mlevenim pistaćima i poslužite.

Čoko keks - MRSNO
Za 35 keksa potrebno je: 130 g brašna, 2 belanca, prstohvat soli, 2 kašike mlevenih pistaća, 100 g mekog putera, 1 g praška za pecivo, 80 g šećera u prahu, zelena boja za testo. Za dekoraciju: po 150 g bele i crne čokolade.
U posudi umutite puter sa šećerom u prahu, dodajte mlevene pistaće, belance i boju za testo. Dobro umutite pa umešajte brašno pomešano sa prstohvatom soli i praškom za pecivo. Umesite testo, oblikujte loptu, obložite folijom i ostavite u frižideru najmanje 120 minuta. Zatim razvijte testo na radnoj površini posutoj brašnom, isecite u obliku pravougaonika i poređajte u pleh obložen masnim papirom. Napravite duguljasto udubljenje u sredini kolačića (ili izvadite taj deo testa uz pomoć kalupa). Pecite 8-10 minuta i ostavite da se ohladi. Posebno rastopite belu i crnu čokoladu, sipajte ih u dva šprica za kolače i popunite udubljenja u keksu. Sačekajte da se čokolada stvrdne i poslužite.

Нема коментара

ranktrackr.net